Tisdag 26 Okt
Stockholm

USA-valet: "Republikanerna och abortfrågan"

Rick Santorum har gjort abortfrågan till en huvudfråga i sin kampanj.
1 av 3
Rick Santorum har gjort abortfrågan till en huvudfråga i sin kampanj. Foto: Eric Gay/AP/Scanpix
2 av 3
3 av 3

ANALYS. Carl Marions, statsvetare vid Stockholms Universitet, om att en lag i Oklahoma ger embryon fullständiga medborgerliga rättigheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Carl Marions

Carl Marions är statsvetare vid Stockholms Universitet och skribent inriktad på amerikansk politik. Förutom statsvetenskap studerar han historia och skriver om nästa års presidentval i USA för Utrikespolitiska Föreningens tidskrift. Studerar under 2012 på plats i USA via universitetet för att komma närmare händelsernas centrum.

1973 kom USA:s högsta domstol fram till att en kvinna har rätt till att själv fatta beslut angående huruvida hon vill, inom de första tre månaderna, fullfölja en graviditet eller ej.

Det ansågs, i vad som kom att bli ett av högsta domstolens mest kontroversiella beslut, tillhöra kvinnans privata sfär som den offentliga makten inte har något konstitutionellt stöd för att reglera. Trots ihärdiga försök från konservativt håll att vända på lagen firar beslutet nästa år fyrtio år och är, alltjämt, amerikansk lag.

Det betyder givetvis inte i någon bemärkelse att debatten om en kvinnas reproduktiva rättigheter i USA är avklarad och förpassad till det förflutna. Tvärtom måste de kvinnor, och män, som kämpar för att behålla en lagstiftning som värnar om valfrihet ständigt vara på sin vakt. Titt som tätt seglar en senator här eller ett lagförslag där upp som vill omyndigförklara kvinnor och inskränka deras möjligheter att själva bestämma över sina kroppar. Detta sker inte sällan med en skenhelig retorik och med pseudomoralisk paketering. De politiker som skriker högst för det ofödda fostret har i regel mindre moraliska betänkligheter vad gäller dödsstraff eller militära ingripanden runt om i världen.

I veckan gick en lag igenom delstaten Oklahomas senat som tillmäter ett embryo, från och med befruktning, alla de rättigheter som en amerikansk medborgare åtnjuter, vilket då i princip förbjuder abort helt och hållet. Lagen, den så kallade personhood-bill, röstades tidigare ned i den konservative delstaten Mississippi, vilket kanske borde väcka lite oro. Och oro har väckts bland de kvinnorganisationer som är aktiva i Oklahoma och de, om än fåtaliga, demokrater i delstatens senat.

Aktivisterna kämpar dock ett flerfrontskrig. Bara de senaste åren har åtskiliga lagförslag presenterats, den ena mer drakonisk än den andra, i olika delstater om sätt att dels begränsa kvinnors valmöjligheter och dels försvåra processen om de skulle välja ”fel”. Sedan tidigare har Oklahoma lagar som tvingar kvinnor som vill avsluta en graviditet att genomgå ultraljudsundersökning där de av läkaren informeras om embryots olika delar. De kliniker i Oklahoma som genomför aborter har vittnat om att ingen av deras patienter har ändrat sig efter att de tvingats genomgå ultraljudsundersökningen, men att de däremot mått betydligt värre. Dessa lagar gäller även kvinnor som blivit gravida i och med våldtäkt.

Kampen för kvinnors valfrihet är i USA långt ifrån vunnen och är aldrig mer än en eller två domstolsledamöter från att helt försvinna. Presidentkandidaten Rick Santorum, som gjort abortfrågan till sin kampanjs dragplåster, vill införa ett konstitutionellt tillägg som skulle göra abort olagligt i hela nationen.

Man kan fråga sig hur republikaner, som vanligtvis är oroliga för federalism och statligt inblandande i medborgares privatliv, kan formulera ett abortförbud som något annat än den mest flagranta typen av övergrepp på kvinnors individuella frihet.

Carl Marions

Kommentera
Kopiera länk
Dela