USA-valet: "Amerikas sista koloni"

ANALYS. Carl Marions, statsvetare vid Stockholms Universitet, om primärval bland invånare utan rösträtt.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Carl Marions

Carl Marions är statsvetare vid Stockholms Universitet och skribent inriktad på amerikansk politik. Förutom statsvetenskap studerar han historia och skriver om nästa års presidentval i USA för Utrikespolitiska Föreningens tidskrift. Studerar under 2012 på plats i USA via universitetet för att komma närmare händelsernas centrum.

När Nordamerikas tretton kolonier bröt sig loss från det brittiska kungariket 1776 för att bilda en egen union, var principen "no taxation without representation" formgivande både för befrielsekriget och för den nya nationen. All offentlig makt som finansieras genom att beskatta folket måste låta samma folk representeras och kunna påverka i lagstiftande församlingar.

Storbritannien lät inte de nordamerikanska kolonierna komma till tals och ignorerade deras klagomål, så en ny stat som förstod värdet av frihet och självbestämmelse formades.

I veckan åkte flera av de republikanska presidentkandidaterna till Puerto Rico. Det var dock inte för att förkovra sig i den latinamerikanska kulturen som Santorum och de andra begav sig till den karibiska ön, utan för att samla på sig delegater i primärvalet som hölls där.

Idaho är en stat. Nevada är en stat. Puerto Rico är sedan 1898 amerikanskt territorium. Detta innebär att efter primärvalet får de tacka och bocka för sig i den demokratiska processen, de har inte rätt att rösta i presidentvalet. De befinner sig i en tafatt gråzon mellan nationell självständighet och att bli amerikansk stat. Tills dess att ett beslut fattas åt ena eller andra hållet förblir Puerto Rico i allt väsentligt en amerikansk koloni; utan självbestämmande eller representanter i USAs kongress. Deras skattepengar tas dock emot av den federala regeringen, likaså har deras unga män och kvinnor sedan första världskriget kämpat i amerikansk uniform.

Primärval hålls däremot på ön och 2008 kom även president Obama ned till Puerto Rico, dansade lite salsa, stakade sig igenom några meningar på spanska och plockade hem ett par delegater. Rick Santorum var på charmoffensiven även han när han i veckan kampanjade. Han svarade på en fråga gällande huruvida Puerto Rico en dag kan bli en fullfjädrad amerikansk stat genom att säga att det kan dom glömma, så länge de envisas med att prata utrikiska. Om de inte lär sig engelska kan de, enligt Santorum, omöjligt bli en amerikansk stat. Detta är givetvis befängt. USA har inget officiellt språk och än mindre något språkkrav på sina medborgare. Rick Santorum missar dock aldrig ett tillfälle att skapa nya politiska fienden.

Senare i år röstar Puerto Rico om de vill fortsätta vara del av amerikanskt territorium, bli en stat eller nå nationell självständighet. Beslutet är icke-bindande men kommer ge en fingervisning om var folket står. Allt annat än att behandlas som en stat kan ge upphov till ökade rop på självständighet. USA kommer förstå, de har ju också varit där.

Carl Marions

/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!