Onsdag 19 Jan
Stockholm

Eric Rosén: "Det ska kosta att hyckla och vilseleda"

Eric Rosén.
1 av 2
Eric Rosén. Foto: Karin Bylund
2 av 2

KRÖNIKA. Eric Rosén kommenterar försvarminister Sten Tolgfors omedelbara avgång.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Eric Rosén

Eric Rosén är 32 år, journalist och nyhetschef på Nyheter24.

Förutom analyser och artiklar skriver Eric Rosén varje måndag en krönika och vill du läsa ännu mer följer du med fördel hans blogg, som du hittar här.

Vill du följa Eric på twitter gör du det här.

Det är jobbigt att vara minister och det är jobbigt för en ministers familj när ministern granskas. Det är orsaken till att Sten Tolgfors avgår nu och inte som en månad vilket han tänkt hela tiden. Diskussionen har pågått sedan i höstas och Tolgfors och Reinfeldt är eniga om att jobbet han rekryterades för är klart.

De enda som har någon anledning att reflektera är journalisterna - som gått för långt i sin granskning. Det är i övrigt personliga skäl som ligger bakom Tolgfors avgång och att ställa fler frågor till honom vore därmed i princip ett övergrepp.

Ungefär detta är budskapet som statsministern och försvarsministern levererade på torsdagen.

Det är rätt magstarkt.

Dessutom finns all anledning att tro att presskonferensen innehöll flera nya lögner, om Tolgfors frivillighet och att han velat avgå en längre tid. Men sådan kanske den politiskmediala logiken ser ut numera (minns Jämtin och Juholts spel för galleriet i samband med avgången). Och visst finns anledning att vara ödmjuk inför att det är tufft att granskas. Men ingenting orimligt, otrevligt eller över gränsen har så vitt jag vet gjorts under granskningen av försvarsministern, av hans departement och av myndigheterna under honom. Tvärtom har det var väldigt sakligt inte minst i och med det mångbottnade och utförliga sakinnehållet. Det har helt enkelt varit så oerhört mycket mer en politik-, ideologi och moralfråga än en personfråga. Dessutom har oppositionen varit minst sagt försiktig i sin kritik.

Härvan med vapenfabriksplanerna och avtalen med Saudiarabien har som grundproblem att det inte går att motivera och förklara i raka och tydliga besked. För det är en politik svensken inte är beredd att stå för eller backa upp. Det är därför de vilseledande halvsanningarna blir så många, därför lögnerna behövs och det är därför upprördheten blir så stor.

Sten Tolgfors går vidare och vill nu jobba med politikutveckling. Hans efterträdare kommer om inget ändras fortsätta föra precis samma vapenexportpolitik, stick i stäv med folkviljan. Det är det stora problemet. Men att Sten Tolgfors nu inte längre kan sitta kvar eftersom det är omöjligt att på ett hederligt sätt kommunicera den politik man för blir förhoppningsvis en signal på längre sikt, till både socialdemokrater och moderater: Det kostar trovärdighet att hyckla och hemlighålla sin politik.

Kommentera
Kopiera länk
Dela