- Foto: Charles Krupa/AP/Scanpix

"Kriget mot kvinnorna i USA:s valrörelse"

ANALYS. Carl Marions, statsvetare vid Stockholms Universitet, om anti-abortfrågan och preventivmedelsdiskussionens sprängkraft.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Carl Marions

Carl Marions är statsvetare vid Stockholms Universitet och skribent inriktad på amerikansk politik. Förutom statsvetenskap studerar han historia och skriver om nästa års presidentval i USA för Utrikespolitiska Föreningens tidskrift. Studerar under 2012 på plats i USA via universitetet för att komma närmare händelsernas centrum.

I Austin i Texas arrangerar kvinnorättsorganisationen Unite Against the War on Women nästa lördag, den 28:e april, en manifestation med syfte att belysa och motarbeta vad som på sistone i USA kommit att kallas Kriget mot kvinnor. Liknande manifestationer kommer hållas, samma dag, i de flesta av nationens stater. Begreppet Kriget mot kvinnor har under våren kommit att etableras i amerikansk politisk diskurs och frågan är om det kommer ha någon inverkan på presidentvalet.

Det hela började med att republikaner i USA:s kongress försökte ge arbetsgivare rätt att vägra betala för sina anställdas vårdplaner, om dessa innehöll preventivmedel. Man lindade in detta i argument om att arbetsgivare, främst religiösa institutioner, måste få upprättahålla sina av konstitutionen garanterade rättigheter och omformulerade därmed frågan till en om religiös frihet. Det osade dock alltför mycket moralism och paternalism för att undgå kritik.

Saken blev inte heller bättre när Rush Limbaugh, välkänd konservativ radioprofil, kallade juridikstudenten Sandra Fluke för prostituerad och slampa när hon inför kongressen uttalade sig emot förslaget om att vägra kvinnor preventivmedel. President Obama kontaktade själv Fluke för att uttrycka sitt stöd, givetvis politiskt skickligt.

Det är dock inte bara frågan om tillgång till preventivmedel som fått grupper som Unite Against the War on Women att dyka upp. Republikaner ämnar även strypa all finansiering av vårdinstitutioner som främst vänder sig till kvinnor, däribland Planned Parenthood, eftersom de, bland mycket annat, utför aborter.

Även andra drakoniska anti-abort åtgärder vidtas i olika delar av landet, vilket gett idéen om att ett krig mot kvinnors rättigheter ytterligare vatten på sin kvarn. Den för sammanhanget relevanta frågan är hur denna diskussion kommer att påverka dynamiken i presidentvalet som nu inskränkt sig till Mitt Romney och Barack Obama. Även om Romney inte utstrålar samma aura av gynofobi som Rick Santorum måste även han plocka röster från långt ut höger för att ha någon chans att vinna i höst, och beräknas även välja en vicepresidentkandidat som kan locka den kristna högern bättre än mormonen Mitt. När han 2008 kandiderade till presidentposten sa han även att beslutet i USA:s högsta domstol från 1965, som gav kvinnor nationell rätt till preventivmedel, var ett felaktigt beslut.

Det som återstår att se är hur den politiske kameleonten Romney lyckas ta sig ur denna knipa utan att skrämma iväg hälften av befolkningen.

/
/
/
/
/
/
USA
/
Val
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.