Eric Rosén: "Lööfs förvirrade Kinagrodor ytterst allvarliga"

- 24/04/2012, 10:54 -
Eric Rosén.

Eric Rosén.

Karin Bylund

KRÖNIKA. Centerledarens uttalanden om Kina ger bilden att ett ryggradslöst Sverige.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När Annie Lööf valdes till ny partiledare visade det på mod från Centerpartiet, som också hade en föredömligt öppen partiledarvalsprocess. Och Lööf är verkligen ett stjärnskott. 29 år ung är hon färdigutbildad jurist, näringsminister och partiledare – utöver allt annat hon hunnit med.

Men med löftet om att förändra bilden av partiet som rikspolitikens otydligaste alternativ och med förhoppningen om ökat opinionsstöd kommer också leveranskraven.

Lööf har inte infriat förväntningarna, inte alls, än så länge. Partiet är snarare otydligare och förslagen som kommer har ingen som helst stringens i relation till varandra. Åt vilket håll försöker Annie Lööfs centerparti flytta Sverige? Ingen vet. Ber man Lööf konkretisera något lyder konkretionen oftast som följer: "Det är viktigt att vi är tydliga". Följt av ingenting.

När hon dessutom går emot det egna partiets tydliga beslut om till exempel datalagringsdirektivet och också i övrigt är beredd att kompromissa bort det mesta – på inslagen Maud Olofsson-linje – börjar missnöjet naturligtvis också växa.

Hennes uttalanden om Kina och vapenexporten, okunskapen om embargot och oförmågan att definiera Kina som diktatur eller demokrati var häpnadsväckande förvirrade. En näringsminister får inte säga så. Pudeln som följde återgavs av medierna men ingen som lyssnat på programmet tror på hennes förklaring. Ingen.

När hon dessutom försöker reparera det genom att säga att ”det var en ren felsägning, jag menade varor men sade vapen” blir det ännu allvarligare, eller sorgligare.

För ställ det citatet mot dialogen som den lät i radio och du inser att det är ett rent påhitt.

"Annie Lööf: Jag tror att det är väldigt svårt att ställa upp ett strikt demokrati- eller diktaturkrav i vapenexportlagstiftningen.

Tomas Ramberg: Därför att?

Lööf: Därför att det är väldigt svårt att göra den definitionen. Vad är Kina till exempel? Hur definierar vi Kina som land och vad får det för konsekvenser för exporten i övrigt?

Ramberg: Ska vi exportera vapen till Kina?

Lööf: Om vi inte exporterar vapen till Kina vad gäller bekämpningsmedel till exempel, vad får det för konsekvens?

Ramberg:Tycker du att vi skall exportera vapen till Kina?Det var en nyhet för mig.

Lööf:Ja, alltså, Sverige skall ju exportera vapen till de länder där vi har samarbete med där vi har samförståndsavtal med, så länge den lagstiftning vi har respekteras."

Nej, det håller inte ihop och det blir tämligen ovärdigt alltihop. Extra knepigt blir det i relation till den kinesiske premiärministern Wen Jiabaos besök i Sverige. Är det någon gång en näringsminister inte under några omständigheter får fumla så i frågan är det när hon ska ta emot Jiabao och snacka business.

Ska vi alls kunna se oss i spegeln i relation till vårt extremt omfattande beroende av Kina måste vi vara fullkomligt glasklara kring hur vi ser på deras bristande mänskliga rättigheter. Näringssidan är ett av få områden där vi kan ha någon som helst ingång och något som helst inflytande i hur Kina beter sig mot sin egen befolkning. Att Annie Lööf slarvat bort detta totalt gör inte bara att hon sätter sin egen trovärdighet på spel. Hon får också Sverige att framstå som ryggradslöst.

Centerpartiet har just sagt att partiets mål är att Annie Lööf ska bli Sveriges statsminister. Ett uttalande som framstår som lika världsfrånvänt och förvirrat som Lööfs Kinagrodor.