Obama kommer att hänvisa till operationen mot bin Ladin fler gånger.
Obama kommer att hänvisa till operationen mot bin Ladin fler gånger. - Foto: Str/Scanpix

"Tjänstefel att inte ta upp bin Ladins död"

ANALYS. Carl Marions, statsvetare vid Stockholms Universitet, om en kampanjfilm som väcker starka känslor.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Carl Marions

Carl Marions är statsvetare vid Stockholms Universitet och skribent inriktad på amerikansk politik. Förutom statsvetenskap studerar han historia och skriver om nästa års presidentval i USA för Utrikespolitiska Föreningens tidskrift. Studerar under 2012 på plats i USA via universitetet för att komma närmare händelsernas centrum.

När en kampanjfilm med Bill Clinton i huvudrollen lanserades i veckan av president Obamas omvalskampanj satte det igång en våg av kritik. Skälet var att reklamfilmen använder sig av förra årets militäroperation i Pakistan som släckte terrorledaren Usama bin Ladins liv, som ett politiskt argument för Obamaadministrationen. Hur vågar man, frågar folk sig nu, använda sig av politiska bedrifter som politiskt argument, i en politisk kampanj?

I videon talar tidigare presidenten Bill Clinton om Obamas beslut att skicka in specialstyrkor till den byggnad i Abbottabad i norra Pakistan som man misstänkte, men var långt från övertygade om, att bin Ladin huserade. I enlighet med sedvanlig kampanjretorik lovsjunger Clinton Obamas djärvhet och illustrerar detta med en uppsjö av faktorer som kunde gått fel, och som säkerligen skulle inneburit politiskt självmord för presidenten. Tänk om den dubiösa anläggningen i Pakistan, som man investerat så mycket tid och pengar på, inte innehöll någon terrorledare? Och tänk om någon av de militärer som skickades in, de mytomspunna Navy SEALsen, fick sätta livet till?

Obama skulle då kastas in i en pool av republikanska pirayor som har en särskild fäbless för att utmåla demokrater som svaga och inkompenta i frågor som rör nationell säkerhet. Nu var dock så inte fallet – bin Ladin bodde med sin familj på övre våningen i huset och det specialförband som stormade byggnaden var de sista människorna han kom att se. Visserligen kan man fråga sig huruvida den åldrade eremiten bin Ladin fortfarande utgjorde något hot mot västvärlden, men om man accepterar den amerikanska politikens spelregler var det utan tvivel en seger för Obama, om än blott symbolisk. Självklart har presidenten, med ett stundande val, all rätt att påminna det amerikanska folket om detta.

Det mest kontroversiella i kampanjfilmen är dock den explicita anklagelsen att Mitt Romney inte skulle tagit beslutet att hitta och döda bin Ladin, vilket har fått huvuden att koka. Till och med från egen planhalva har Obama mött kritik; Arianna Huffington, populär skribent och upphovskvinna till den liberala nättidningen The Huffington Post kallade kampanjfilmen ”usel” på grund av hur den framställer Romney. Faktum kvarstår dock att Mitt Romney tidigare sagt att det skulle vara onödigt att slösa pengar på att försöka lokalisera en enda person, bin Ladin i det här fallet, och att USA inte har rätt att utan tillstånd gå in och utföra militäroperationer i Pakistan. Baserat på dessa påståenden är det inte alls orimligt att påstå att Mitt Romney inte skulle lyckas få tag på bin Ladin, och det skulle rentav vara tjänstefel av Obama-kampanjen att inte tydliggöra detta.

Se den omdiskuterade kampanjfilmen:

/
/
/
/
/
/
USA
/
Val
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.