Eric Rosén.
Eric Rosén. - Foto: Karin Bylund

Eric Rosén: "Ännu ett politiskt tyst mästerskap"

KRÖNIKA. Vi får medge att vi inte tycker det är viktigt – eller markera på riktigt.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Eric Rosén

Eric Rosén är 32 år, journalist och nyhetschef på Nyheter24.

Förutom analyser och artiklar skriver Eric Rosén varje måndag en krönika och vill du läsa ännu mer följer du med fördel hans blogg, som du hittar här.

Vill du följa Eric på twitter gör du det här.

Vi är bekanta med mönstret vid det här laget. Varje gång det ska spelas mästerskap eller tävlas i en hårdför diktatur säger de som ska delta  att de bara är där för sin idrotts skull och helst håller sig undan politiken.

Samtidigt säger många tyckare att det här kan öppna upp landet, väcka viktiga frågor om yttrandefrihet, mänskliga rättigheter och att man måste ta alla chanser när man är på plats.

Parallellt med detta säger politiker gärna att det är upp till de respektive förbunden i den idrott det rör sig om att ta ställning till vad som gäller.

Sponsorerna? De är förstås totalt tysta. Så går ett mästerskap och kommer aldrig åter. Så brukar det se ut.

Nu närmar sig fotbolls-EM i Ukraina och Polen sitt slut. Bara semifinaler och final återstår och trots att det talats lite om att vare sig statsminister Fredrik Reinfeldt eller idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth ska åka ner till turneringen personligen känns det som att den mest kraftulla markeringen kom från SVT:s expert Johanna Frändén. När hon i samband med Sveriges match mot Ukraina lät satta upp håret i Tymosjenkoflätor påminde hon om att landets oppositionsledare sitter fängslad. Ingen stor markering på något sätt men tillräckligt ensam i sportens värld för att verkligen sticka ut och kännas i Sverige. I övrigt har det varit sedvanligt tyst.

Kanske är det därför dags att sluta tro att den blotta närvaron och idrottens mildmjuka värme ska göra skillnad och antingen medge att vi inte tycker det är viktigt – eller markera på riktigt.

För även om bojkotter och politikers, sponsorers och världsstjärnors utspel och kritik inte alltid har effekt så måste vi våga tro på att de har det någon gång. Inte minst visade irritationen över Loreens ändå rätt försiktiga kritik mot Azerbajdzjan under Eurovision att det både biter och svider en smula på regimerna.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.