"Ultima Thule är dagens sverigedemokraters främsta läromästare"

Alex Bengtsson om Ultima Thule och hur de bidrog till polariseringen på 1990-talet och hur de fostrat dagens SD-elit.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Alex Bengtsson:

Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef.

Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som även gavs ut av Expo år 2008.

Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap.

Hösten 2011 släpper Bengtsson en ny bok och driver dessutom en antirasistisk projektledarutbildning på Vindelns folkhögskola.

Alex Bengtsson utsågs också till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan.

Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här.

På lördag gör Ultima Thule sin sista spelning. Bandet som fått symbolisera 1990-talets våg av främlingsfientlighet där Lasermannen härjade i Stockholm, sverigedemokrater skanderade ”Lasermannen skjut för att döda” och medlemmar av samma parti tände eld på en moské i Trollhättan.
Men medan Sverigedemokraterna var ett parti i den politiska marginalens allra mest stinkande träskmarker låg Ultima Thule på topplistorna. 

Bandet sa sig vara ”patriotiskt” och hade ingenting med rasism att göra. Eller man tog inte ställning, som man sa i de intervjuer som gjordes av massmedia för att avslöja bandets politiska hemvist. Ändå var det känt att bandet rörde sig i högerextrema kretsar. Ultima Thules första EP sponsrades till exempel av Sverigedemokraternas förlaga, den rasistiska kampanjen Bevara Sverige Svenskt. Sedan signade riksdagsmannen Bert Karlsson Ultima Thule till sitt skivbolag. Det var då de slog igenom på bred front. 

Man kan påstå att Ultima Thules genombrott kom i en polariserad tid. Men det var också Ultima Thule som var med och bidrog till polariseringen. Ute i landet pågick hela tiden konflikter där de som uppskattade bandets musik och budskap var i ett läger. De som gillade trallpunk eller Latin Kings hamnade på den motsatta sidan. Uppehållsrummen och skolcafeteriorna präglades av hetsiga debatter mellan ”patrioter” och antirasister. 

Ultima Thule blev inkörsporten till mer öppet rasistisk musik. Band som Pluton Svea och Odins Änglar med ett radikalare budskap tog snart också plats i skolkorridorernas bergsprängare och den nazistiska rörelsens musikmagnater tjänade storkovan. Likt dagens sverigedemokrater höll sig Ultima Thule dock hela tiden i gränslandet till öppen rasism. 

De gjorde det till sitt signum att inte säga för mycket. Deras fans visste dock så väl vad deras texter handlade om. På många sätt kan man säga att Ultima Thule-retoriken fostrat dagens sverigedemokrater. Partiet säger sig inte ha med rasism att göra överhuvudtaget samtidigt som företrädare öser ur sig rasistiska och främlingsfientliga kommentarer. 

Det är därför ingen större skräll att det är just Ultima Thule som flera av dagens ledande sverigedemokrater tar upp som det som väckte deras politiska intresse. För flera av de som i dag tillhör SD-eliten gick på gymnasiet under Ultima Thules storhetstid. De var några av dem som försvarade bandet i landets uppehållsrum. I dag argumenterar de på ett liknande sätt genom debattartiklar och i riksdagens talarstol. 

Och på andra sidan finns vi som tyckte att Ultima Thule var värdelösa och att det var vidrigt att det fanns ett parti där folk skanderade ”Lasermannen skjut för att döda”.

Jimmie Åkesson valde att gå med i det partiet.
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.