"Hur Facebook försöker knyta dig hårdare"

Hanna Fridén tycker sedan länge Facebooks makt på nätet är ett orosmoment. I dagens krönika förklarar hon varför och vad du kan göra för att behålla den lilla makt du har kvar på Facebook, nu när nya användaravtal är på ingång.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Hanna Fridén

Hanna Fridén är föreläsare och frilansskribent. 

Följ henne på Twitter

Rösta om dina rättigheter på Facebook

Rösta här.

Röstningen pågår fram till den tionde december.

"Existing documents" innebär att du bibehåller din rösträtt.

"Proposed documents" tar bort rösträtten.

Facebook har för närvarandra problematik med att hålla sina användare aktiva på sajten i förhållande till andra alternativ på internet idag, och arbetar stegvis fram nya sätt att binda dig hårdare till deras tjänst. Det var därför Facebook köpte Instagram och det var därför Facebook nyligen gjorde det svårare för alla Instagramanvändare att integrera det med sin Twitter.

Personligen anser jag att Facebooks makt på internet redan sedan länge är ett orosmoment. Jag skulle gärna avsluta mitt konto, om jag ska vara ärlig, på grund av de oetiska och oansvariga övertramp jag dagligen finner. Bland jättarna på internet så finner jag i mitt arbete att Facebook är de som slingrar sig från ansvar, och de konstnader som ansvar innebär, mest frekvent av dem alla. 

Jag kan dessvärre inte avsluta, för om jag gör det förlorar jag en viktig kanal till läsare och möjlighet att sprida viktiga frågor. När jag väger för- och nackdelar så finner jag oftast att jag förmodligen kan uträtta mer om jag stannar kvar. I alla fall i dagsläget.

År 2009 införde dock Facebook en möjlighet för användarna att rösta i frågor som rör användaravtalet. Detta efter att deras nya användaravtal då mötte stor kritik på internet. Jag skulle vilja påstå att majoriteten av Facebooks användare inte känner till det här, så hur mycket skillnad det inneburit är svårt att säga. Men jag som användare som anser att Facebook har en stor makt vill inte förlora den här möjligheten i vilket fall: Snarare kanske uppmuntra att folk faktiskt använder sig av den här möjligheten.

Men det här är en möjlighet som nu löper stor risk att försvinna. Fram tills den 10:e december har alla Facebookanvändare en möjlighet att rösta i frågan om demokratin ska få vara kvar eller inte. Det finns också andra saker värda att notera i det nyföreslagna användaravtalet, som att Facebook ska få möjlighet att dela folks uppgifter mellan olika tjänster de äger, ett förslag som kanske till och med inte ens är lagligt i USA.

Tyvärr är inte Facebook särskilt måna om att folk ska rösta och har satt ett väldigt högt krav. Inte mindre än 300 miljoner användare måste rösta emot det nya förslaget för att Facebook ska garantera att rösträtten ska få finnas kvar. Det är 30 procent av Facebooks användare. Jag skulle personligen bli förvånad om den här informationen, och vetskapen om att en rösträtt existerar, ens skulle nå 10 procent av Facebooks användare.

 För med handen på hjärtat, de flesta använder Facebook för att skicka meddelanden till sina vänner och familj, de sitter inte och läser på om rättigheter på internet, lagstiftning vad gäller spridning av personlig information och i ärlighetens namn - hur ofta läser vi ens igenom användaravtal innan vi skriver upp på en tjänst? De flesta av oss gör inte det.

Men med det sagt så är det inte omöjligt, och jag skulle uppskatta om du bejakade din rösträtt i den här frågan. Jag kommer ge dig en direktlänk till vart på sidan, då den är något krånglig att hitta.

Du går in här sedan klickar du på "Vote". Du får då upp en sida där du kan rösta, och även läsa på om det nuvarande och föreslagna användaravtalet. 

Röstningsalternativen du har är att antingen rösta för de föreslagna reglerna "Proposed documents", som alltså innebär att du förlorar din rösträtt och att Facebook kan dela din information fritt mellan sina företag.

Om du vill bevara din rösträtt däremot så röstar du på nuvarande användaravtal, det vill säga "Existing documents".

Var medveten om att ifall Facebook tar bort rösträtten så kommer de att kunna införa allt de vill för att knyta dig hårdare till deras tjänst. Jag kan garantera att de mest bindande förslagen inte är inkluderade i samma avtal som tar bort människors rösträtt.

De sakerna kommer med högsta trolighet efter att Facebook tagit bort den.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.