Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Åkessons utrensing - ett steg i "rätt" riktning

- 15/03/2013, 13:25 -

Jimmie Åkesson är inte rädd för interna strider. Därför är uteslutningen av Patrik Ehn bara början.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den här veckan har präglats av interna strider inom Sverigedemokraterna. Efter mitt avslöjande om att Patrik Ehn kommer uteslutas har det surrats rejält inom partiet. Alla undrar hur informationen kunde läcka innan måndagens extrainsatta partistyrelsemöte. 

– Ärendet är ytterst känsligt och många är rädda, sa en SD-källa till Nyheter24 i onsdags. 

Under veckan har jag funderat mycket på hur SD-ledningen tänker och planerar inför valet 2014. För visst är det självklart att en uteslutning av Patrik Ehn rör upp känslor. Många är och kommer bli förbannade. Politiske sekreteraren Joakim Larsson är en av de som vågat visa det helt öppet. 

Framför allt på sin blogg och Facebook, där har han haft öppna diskussioner med "chefsideologen" Mattias Karlsson, som enligt mina källor är drivande i uteslutningen av Patrik Ehn. 

Men "Fyrans gäng" med partiledaren Jimmie Åkesson i spetsen och med Mattias Karlsson vid sin sida har bestämt sig: De som inte följer den utstakade vägen mot att bli ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn ska bort. Och de är heller inte rädda att ta striden. De har de gjort förut.

Jag har också funderat på varför Jimmie Åkesson och SD-ledningen valde att gå ut hårt nu. Det var också då som allt föll på plats. Jimmie Åkesson är sedan tidigare "untouchable" inom partiet. Hans populäritet stiger för varje gång SD slår nytt rekord i opionsmätningar och lagom nu till våren kommer hans bok ut.

Där han enligt uppgift ska "göra upp med" sina fiender och "berätta om okända händelser och incidenter". Att Patrik Ehn, eller någon annan inom den så kallade "Bunkerfalangen" är en av de som är involverade, är ingen vild gissning. Det är bara att kolla på hur man gör skillnad på folk och folk inom partiet. Vilka som man tar hand om (läs Erik Almqvist och Kent Ekeroth) och vilka som skickas ut med huvudet före (Patrik Ehn).

Lägg till den berömda nolltoleransen som lanserades i höstas där man var väldigt tydlig med att personer med ideologiska avvikelser skulle bort. En formulering som nu upprepas i motiveringen att utesluta Patrik Ehn.

Men där många kanske tycker att Jimmie Åkesson gör fel i att skapa stora sprickor inom partiet menar jag att han gör helt rätt utifrån de mål de själva satt upp. Sedan tidigare har man gjort det klart att efter valet 2014 ska SD vara riksdagens tredje största parti. 

Men partiledaren nöjer sig inte med det. Han har nämligen en ambition och en tro på att SD kan bli ett statsbärande 30-procentsparti. Och för att nå dit måste partiet bli mer rumsrent. Det vet man om. För även om SD rider på framgångsvågen just nu så kommer även de slå i ett tak. 

Och då måste partiet förnya sig i grunden. Men som ni nu vet har den resan börjat.