Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Ansiktsigenkänning – New York-polisens nya vapen"

Erik Carlsson är nyhetsreporter på Nyheter24.
1 av 2

Erik Carlsson är nyhetsreporter på Nyheter24.

Den här bilden gjorde så att rånaren åkte fast.
2 av 2

Den här bilden gjorde så att rånaren åkte fast.

Foto: Polisen

Krönika. Kolumn - Erik Carlsson | 26/03/2013 16:19

Nyheter24:s Erik Carlsson om att New York-polisen börjat använda ny teknik som känner igen brottslingars ansikten på till exempel Facebookfoton. Och om att svensk polis snart kan ta efter.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I mitt yrke hör jag ofta luttrade poliser mumla att det riktiga polisarbetet knappast är som i CSI. "Jag jobbar inte med Facebook, jag jobbar med verkligheten", som en kommissarie förklarade för mig förra veckan.

Men faktum är att ny teknik är på väg att sudda ut gränsen mellan just spektakulära teveprogram och verkligt polisarbete.

Sedan några månader tillbaka använder sig New York-polisen av relativt ny ansiktsigenkännings-teknik. NYPD:s Facial Recognition Unit söker av både Instagram och Facebook för att hitta misstänkta brottslingar. 

Tekniken tar ut avstånd och former i ansiktet och kan sedan matcha måtten mot andra foton. Och resultaten har fått även de mest luttrade poliserna att höja på ögonbrynen. Några hävdar till och med att det är den största revolutionen inom brottsbekämpning sedan fingeravtrycket.

Bilder från övervakningskameror eller smeknamn på brottslingar är allt som krävs för att New York-polisens ansiktsigenkänningsavdelning ska hitta rätt person via till exempel Facebook.

Nyligen utredde New York-polisen flera väpnade rån riktade mot taxichaufförer runt om i staden. Gärningsmannen ropade till sig taxibilarna och drog sedan upp en revolver som han riktade mot chaufförerna.

Polisen hade inga spår efter gärningsmannen förrän en övervakningskamera lyckades fånga en suddig bild av honom (se bildspelet ovan). Bilden skickades till Facial Recognition Unit som omedelbart matchade bilden med ett så kallat "mugshot" i polisens eget fotoregister. 

En bildmatchning är visserligen inte tillräckligt för ett gripande. Men matchningen gav polisen möjlighet att visa upp andra, skarpare bilder för vittnen samt hålla förhör med intressanta personer.

Fyra dagar senare greps rånaren.

Ansiktsigenkännings-tekniken fungerar bäst om bilderna är skarpa och tagna framifrån. Men övervakningskameror så gott som överallt och allt fler bilder på nätet gör New York-polisens arbete åtminstone lite enklare.

I november öppnade svensk polis för att skaffa ett digitalt fotosystem med ansiktsigenkänning. Ett sådant system hade kunnat stoppat dubbelmördaren Anders Eklund. Flera år innan Eklund mördade Engla fotades han när han försökte våldta en kvinna. Den nya tekniken hade, enligt polisen, med stor sannolikhet lett till ett gripande innan mordet.

Svensk polis skulle dock enbart använda tekniken till att göra sökningar mot ett eget fotoregister. Jag tycker att svensk polis borde ta efter New York-polisen fullt ut.