Messiah Hallberg.
Messiah Hallberg. - Foto: Nyheter24

"Vad är det med vår uppfostran av pojkar?"

"Det är svårt att uppfostra pojkar, speciellt när man inte anstränger sig särskilt mycket för det", skriver Nyheter24:s krönikör Messiah Hallberg.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Mera om Messiah

Följ honom på Twitter här.

På Instagram hittar du honom här.

Eller här på Facebook.

Läs intervjun med honom om hans roll som krönikör här.

Du kan läsa en längre intervju med Messiah här.

Akrobatikuppvisning. Hederlig gammal gymnastiksal. Ribbstolar. Plintar. Röda och gröna mattor. Min dotter står i ledet och väntar på sin tur. Hon står där med tolv andra akrobater, flickor i femårsåldern. Men några har annat för sig. Gruppens pojkar. Tre stycken som klänger i ribbstolarna och enligt egna uppgifter ”är apor”. Fem minuter tidigare har de haft boxningsmatch i kön till handvolterna. Det är svårt att uppfostra pojkar, speciellt när man inte anstränger sig särskilt mycket för det.  

Vad är det med vår uppfostran av just pojkar? Genforskarna skulle hävda att det ligger i pojkens DNA att uppföra sig som en urtidsmänniska. Att visa aggression och ha svårt att rätta sig i ledet. Pojkar som är pojkar. Och den typen av det manliga släktet kommer givetvis alltid att finnas, så pass starka är våra gener. Det är ändå förvånande att så många fortfarande låter sina pojkar växa upp till exakt sådana män man senare kommer förfäras över. Stökiga. Skräniga.  

Uppvisningen drar ut på tiden, alla stationer hinns inte med. Någon av pojkarna har sprungit iväg igen. En pappa sitter bredvid mig, det är hans son. Han reagerar inte alls. Till slut biter hans son en annan pojke i benet, för sonen har nu förvandlats till ”en hund”. Först då reagerar pappan, den typen av headsetpappor som är så vanliga i min stadsdel, och tillrättavisar avmätt sin son.
Lärarna avbryter övningarna gång på gång för att säga till killarna. Tjejerna står och väntar i ledet. Det är ingen vacker lektion i livskunskap som visas upp. 

Nu är det inte en enda akrobatikuppvisning som utgör mitt statistiska underlag, utan många. Samt hur det ser ut på förskolor, hur det ser ut på lekplatser. Pojkar som är pojkar. Detta befängda idiom som slängs runt i småbarnsåren men sen återkommer i mer seriösa debatter, som i den om huliganismen. Det är ett ok för män, killar och pojkar att den lättköpta bortförklaringen godtas. 

Låt pojkar vara pojkar. Absolut. Om det inte innebär: låt pojkar vara idioter. Då tänker i alla fall inte jag stå vid sidan om och uppmuntra det.

Messiah Hallberg

......

LÄS MER: "Man kan bli miljonär på att vara en idiot" 

"Förbjud tiggeri och cancer" 

"Ingen vill se överklassen dansa" 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!