Hat sprids efter facebookvarning om ihjälslagen häst

Vi har alla sett varningar om de hemska djurplågarna. Nyheter24 tittar lite närmre på en av dem.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Efterlysningar

Fenomenet med falska Facebook-efterlysningar fortsätter.

Trots att flera visat sig vara totalt påhittade

Bland annat har Nyheter24:s Matilda Andersson skrivit om jakten på en Facebook-efterlyst "hunddödare" – som visade sig vara ung kvinna med skyddad identitet som hängdes ut och hennes familj hotades.

Gustav Holmström

Gustav Holmström är reporter på Nyheter24. 

Följ honom på Twitter: @HolmstromGustav

Just nu sprids en varning om att en häst ska ha misshandlats till döds "av en eller flera människor" på en mindre ort utanför Stockholm. I nuläget har det inlägget delats närmare 1 900 gånger.

Reaktionerna är, som alltid när djur är inblandade, starka. "Skottpengar på de som gjort detta", skriver en person som delar inlägget. "Människor som misshandlar djur förtjänar att dö", skriver en annan. Ytterligare en annan person menar att det rimliga vore att "stena aset till döds".

Hatfulla reaktioner – som blir än mindre förståeliga när man gräver lite djupare bakom inlägget. Faktum är att det finns väldigt få bevis för att något liknande skulle ha skett överhuvudtaget.

Inlägget som delas är i själva verket en skärmdump av ett annat inlägg – och polisen på orten har inte hört någonting alls om någon ihjälslagen häst.

Tittar man lite närmare bland alla tusentals som delar varningen så finns det dessutom en person som ifrågasätter. En person som har en koppling till platsen där det skedde – och hen är övertygad om att det inte var något djurplågeri.

– Nej, absolut inte. Det som har hänt är att hästen har skadat sig.

Enligt den personen har hästen gått tillsammans med andra hästar och antingen fått en olycklig spark eller trillat och fått en olycklig smäll. Hen pekar också på flera fel i den varning som sprids.

Själv vill personen inte uttala sig under sitt eget namn – eftersom att hen redan fått ta emot hat bara för att hen pekar på rimlig fakta.

Något som är ett av de största problemen som finns med de ogrundade varningarna som sprids. Hatet flödar alltid – och det har väldigt sällan en grund.

Tänk på det innan du delar någonting. Det är inte jättejobbigt – och du slipper bli en del av en hatmobb.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Danmark ser över taiwanesers registrering

Mordmisstänkt 16-åring ska undersökas

Den 16-åriga pojken som är misstänkt för mord på en 15-åring i Alingsås ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Det meddelar tingsrätten på torsdagen.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

Man och kvinna hittade döda i Gävle – utreds som mord

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.