Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Kan ni behandla oss som människor i stället för boskap?"

Viktor Adolfsson skriver om Limhamn och fotbollsmatcher.
1 av 7

Viktor Adolfsson skriver om Limhamn och fotbollsmatcher.

Nyheter24 / Drago Prvulovic / TT

2 av 7

Drago Prvulovic / TT

3 av 7

Drago Prvulovic / TT

4 av 7

Drago Prvulovic / TT

5 av 7

Drago Prvulovic / TT

6 av 7

Drago Prvulovic / TT

7 av 7

Drago Prvulovic / TT

Krönika. Viktor Adolfsson | 25/08/2014 09:45

"När polisen ser en hel folkmassa som våldsverkare och agerar därefter blir jag rädd för vad som ska hända nästa gång".

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I alla möjliga olika sammanhang brukar man tala om att avhumanisering är bland det värsta som finns, särskilt när man tänker på vad det kan leda till.

Därför är det också viktigt att komma ihåg att det bakom varje polisuniform finns en människa, som känner och tycker saker precis som du och jag. Den diskussionen tycks alltid komma upp vid tillfällen som det i lördags. Ofta från de personer som aldrig tycks ha ifrågasatt en polisinsats i hela sitt liv.

Men det finns en väldigt viktig sak som de missar. Det är långtifrån "jämna lag" när upprörda människor eller våldsverkare och polisen möts. Det ska det heller inte vara. De som maskerar sig och brukar våld straffas enligt lagen. Polisen är lagen.

Poliserna är faktiskt inte "bara människor". De är myndighetsutövare och representanter för ett statligt våldsmonopol. Med det kommer makt och ansvar som få andra människor har i Sverige. Makt som jag så många gånger sett missbrukas.

Scener som de i Limhamn har redan utspelats vid fotbollsmatcher runtom i Sverige. Ända sedan senaste gången Beatrice Ask bestämde att huliganproblemen skulle bort har polisens taktik på flera platser i Sverige varit mer våld. Malmö är värst. 

Polisbefälen där skulle behöva gå en kurs hos sina kollegor i närliggande Helsingborg. De vet hur man pratar med munnen i stället för med batongen.

Trots att jag under hela mitt liv aldrig utdelat ett slag eller kastat någon farligt föremål mot en annan människa har jag tvingats fly i panik flera gånger om. Bara för att jag varit på väg till en match.

Jag känner helt igen mig i regissören Lukas Moodyssons känsla av att polisen inte lyssnar på en utan bara stirrar och går vidare. Allt tal om dialog ekar tomt när dialogen inte praktiseras ute på gatorna.

De allra flesta hade tagit sig till Limhamn för att fredligt protestera mot nazism. Vissa passade på att ha en liten picknick i parken. Några stod med barnvagnar. Men enligt polisens kommenderingschef Håkan Jarborg Eriksson kan de ha gjort sig skyldiga till våldsamt upplopp bara genom att stå bredvid någon som var maskerad.

– Även om man inte själv är våldsam, men står i en sådan folksamling, kan man göra sig skyldig till våldsamt upplopp. Man kan inte klara sig undan med att bara säga att det är personen sidan om som är våldsam, säger han till Sydsvenskan.

Jag uppmuntrar inte någon att dra alla poliser över en kam, men jag tror faktiskt att poliskåren överlever ett "ACAB" här eller där.

Men när polisen ser en hel folkmassa som våldsverkare och agerar därefter blir jag rädd för vad som ska hända vid nästa stora demonstration, som på lördag när Svenskarnas parti kommer till Stockholm. Eller vid nästa stora fotbollsmatch.

Bilder av mina vänner liggandes på marken med hästhovar trampandes på ryggen flimrar förbi i huvudet.

Kan ni snälla behandla oss som människor i stället för boskap?

Håller du med?