Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Polisen måste tåla att bli provocerad"

Messiah Hallberg.

Messiah Hallberg.

Nyheter24

Krönika. Messiah Hallberg | 26/08/2014 12:28

Nyheter24:s krönikör Messiah Hallberg om att poliser måste tåla att bli provocerade – utan att behöva ta till våld.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När man diskuterar polisens senaste missöde i Malmö dyker snabbt frågan upp – vilka dåraktiga personer kan tänka sig att bli poliser i dag? Är det världens mest otacksamma jobb? Visst, du tjänar samhället och alla gamla klyschor men det är ju inte därför de uppmärksammas längre, utan snarare när de gör bort sig, när de sätter sig på pottkanten. Som i Malmö. Som i Husby.

Jag roade mig med att gå in på polisens hemsida och se vad de eftersöker hos nya aspiranter. Där står uppradat fem enkla ja- och nejfrågor. Någon fråga om arbetstiderna, något om man är redo att möta samhällets baksida. Sedan kommer den femte och sista frågan, ”Kan du behålla ditt lugn och har du tålamod nog att orka lyssna på och möta människor som är otrevliga och beter sig illa?” 

Kanske borde den frågan komma först av alla. För i slutändan är väl det som det handlar om. Det är väl ingen som på allvar tror att poliserna inte blev provocerade i Malmö. Att det inte fanns demonstranter där som inget hellre ville än att väcka polisernas ilska. För sådana människor finns det gott om, jag hade en bekant i min ungdom som fräste så fort han såg en polisbil – ”alltid när man ska ha lite kul kommer snuten och förstör”, sa han. Det var alltid oklart vad polisen hade tänkt förstöra men det var hans inställning. 

Det är ett otacksamt jäkla jobb att vara polis 2014, du gör fel lite hur du än gör. Du ingriper för tidigt, för sent, för hårdhänt, inte alls. Oavsett hur du gör så kommer folk vara redo att skärskåda din insats och såga dig längs fotknölarna.  

Jag kan bara försöka tänka hur jag hade reagerat i Malmö, om någon oprovocerat hade spottat mig på polishjälmen och skrikit okvädningsord (för den typen av rapporter finns också). Då hade jag antagligen velat släppa loss alla riddjur jag hade tillgång till på mina belackare. Så ställer du frågan till mig: ”Kan du behålla ditt lugn och har du tålamod nog att orka lyssna på och möta människor som är otrevliga och beter sig illa?”, skulle svaret bli ett rungande nej. Men så borde jag heller inte vara polis.