Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl.
Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl. - Foto: Privat

"Pengar för att plugga? Ni vet inget om livet"

skriver om Centerpartiets förslag om studiebonus och varför det är en dålig idé.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Karl-Anders Lindahl är reporter på Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @karlandersL 

I morse gick Centerpartiet ut och föreslog att studenter som klarar av sin utbildning på utsatt tid ska få en bonus. Det låter väl helt okej, eller? 

Nej, det är verkligen en jättedålig idé.

När du studerar heltid kan mycket hända. När du är ung kan allting hända. En längre tids sjukdom, dödsfall i familjen, depression, projektanställning eller ett sommarjobb som drar ut på tiden, osäkerhet över framtiden. 

Listan kan göras lång över saker som kan få din utbildning att kanske ta lite längre tid än vad du hade räknat med och med ett högt studietempo är det är lätt att halka efter. Livet blir sällan som man tänkt sig, speciellt inte om du är ung. 

Utan att fråga vad problemet är så anser Centern att pengar är lösningen. Pluggar du klart i tid – eller fortare än så – så får du cash. 

Enligt Centerstudenters ordförande, Hannes Hervieu, så kommer detta leda till att studenter kommer ut på arbetsmarknaden "i tid". 

I tid för vad? Är tiden på högskola bortkastade år? Är du automatiskt en belastning för samhället om du går en högre utbildning? Vill Hervieu sprida bilden av den lata studenten som sover på föreläsningar och som älskar att gå på CSN, lite som Estrid Faust, ordförande för Centerstudenter Stockholm som i våras frågade om det är rätt för skattebetalarna "ska betala framtida höginkomsttagares öl" – en arg reaktion på att Moderaterna hade dragit tillbaka förslaget om att sänka lånedelen av studiemedlet. Nu är alltså Centerstudenter fel ute – igen. 

Kanske ser Centerpartiet framför sig en ung människa som planerar att blåsa systemet, men som tack vare en bonus någon gång i framtiden bestämmer sig för att ta sig i kragen. Det säger en hel del om hur de ser på människor. 

Hur stor premien ska vara eller hur den ska finansieras berättar inte Hervieu. Men det är inte svårt att räkna ut att dessa pengar kommer att plockas från kassan som annars hade kunnat se till att fler ungdomar kan få gå på högskola överhuvudtaget. 

Att i stället satsa på att ge pengar driftiga ungdomar som redan tagit sin examen, och som förmodligen är på väg ut i arbetslivet är inte bara en felprioritering. Det är att vända ryggen åt det faktum att livet inte alltid blir som man tänkt sig.

---

LÄS MER: "Den här gången får vi inte sluta prata om depressionen"

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!