Nyheter24:s Pär Ullrich.
Nyheter24:s Pär Ullrich. - Foto: Letti Freivalds

20 år av misslyckanden – nu måste bostadsbristen lösas

I 20 års tid har politikerna praktiskt taget blundat inför den allt mer alarmerande bostadsbristen. Nu är det dags att ta ansvar, inte bara genom löften, utan på riktigt.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Pär Ullrich är nyhetsreporter på Nyheter24.

Du når honom på par.ullrich@nyheter24.se eller Twitter: Ullrich_P

Byggsubventioner

I början av 90-talet började byggsubventionerna successivt avvecklats. I dag finns det inga alls.

1992-93 var utgifterna för byggsubventionerna som högst – 32 miljarder kronor. Då byggdes cirka 35 000 flerbostadshus om året. Byggandet har inte varit i närheten av de siffrorna sedan dess. 

2002-03 kom regering fram till att 30 000 flerbostadshus måste produceras för att möta efterfrågan. Åren därpå låg siffran kring 13 000 per år, och tio år senare är vi ännu inte i närheten. 2012 byggdes det 15 829 flerbostadshus, och 2013 var den siffran 21 543 stycken. Knappt något år har det byggts 30 000 eller fler. 

Byggsubventionerna kallas ofta för en röd-grön metod, men faktum är att såväl de borgerliga partierna som Socialdemokraterna har varit med och avvecklat dem. 

De kostade mycket pengar, kritiseras ofta och är av ekonomiska skäl kanske inte en lösning på dagens bostadsbrist. Avvecklingen av byggsubventionerna ses dock från vissa håll som ett tecken på en viss nedmontering av välfärden. 

Marknadshyror

En diskussion som varit på tapeten under året. Marknadshyror innebär i stora drag att hyresregleringen skalas ner vilket leder till en friare hyressättning.

Vissa tror att en friare hyressättning kommer att leda till ökad produktion av bostäder, medan andra flaggat för att det skulle leda till dyrare boendekostnader och drabba de som redan har det knapert. 

Vissa centerpartister har förespråkat marknadshyror, men fått mothugg från de flesta andra partier, bland annat moderaterna.

För några månader sen flyttade jag till en lägenhet i ett miljonprojektsområde i Uppsala. Lägenheterna är nyrenoverade och som jag har förstått det så är det första gången de fräschas upp sedan de byggdes på 60-talet.

I området bor många barnfamiljer, unga vuxna, låginkomsttagare och personer med rötter i andra länder än Sverige. 

Jag började direkt trivas väldigt bra, men för några veckor sen fick jag en olustig känsla i magen när jag lämnade lägenheten.

Det var en tidig morgon på väg till pendeltåget som jag såg lapparna, uppsatta i ett flertal fönster på det ännu inte renoverade huset mitt emot. Budskapet, presenterat med svart text i versaler mot vit bakgrund, var tydligt och på många vis hjärtskärande: "Vi vill kunna bo kvar". 

I och med renoveringen höjdes hyrorna med 43 procent, och flera av mina nya grannar hade inte råd att bo kvar. De tvingades kasta sig ut på en bostadsmarknad där hundratusentals personer letar lägenheter. 

Det yttersta ansvaret för det här är varken mitt eller bostadsbolaget. Det är politikernas.

I en proposition från 2002-03 sa regeringen att 30 000 flerbostadshus behöver byggas varje år för att möta efterfrågan. En siffra man inte legat i närheten av sedan dess, sett till det genomsnittliga byggandet. 

Under 1990-talets början byggdes det över 30 000 lägenheter om året. Detta var troligen mycket på grund av byggsubventionerna, vars kostnad som mest uppgick till 32 miljarder kronor. Dessa är sedan en tid nere på noll, successivt avvecklade av såväl de borgerliga som Socialdemokraterna.

Under perioden för avvecklingen fram tills i dag har det byggts betydligt mindre, trots att behovet ökat och kommer att fortsätta öka. Den ekvationen går inte ihop i mitt huvud. 

I dagens ekonomiska läge känns återinförandet av byggsubventionerna som en utopi. Visst, det byggdes mer, men det var dyra lägenheter. Subventionerna har sågats och vad jag vet är det ingen som i nuläget vill återinföra dem.

Sågats har även idén med marknadshyror, som varken de rödgröna eller Alliansen går till val på.

Således är två av de för allmänheten mest kända sätten att öka produktionen inte ens på tapeten. Så vad vill alliansen och de röd-gröna göra för att få bukt med bostadsbristen?

Vad ska de göra för att de hundratusentals människor i behov, och de tiotusentals i akut brist, ska känna trygghet och få ett vettigt boende för ett överkomligt pris. Studenter, hemlösa, flyktingar och många andra är eller kommer snart att vara i behov. Vad ska du ta för ansvar, Reinfeldt? Vad ska du göra bättre, Löfven?

Jodå, förslag finns, och även om bostadsbristen inte är bland det mest debatterade inför valet så pratas det om den – i bland.

Socialdemokraterna lovar 250 000 nya bostäder fram till 2020, det vill säga 50 000 per år. Det är mycket sett till produktionstakten de senaste 20 åren. Är det löftet verkligen rimligt?

I det så kallade "Sverigebygget" som presenterades i somras lovar alliansen 100 000 nya bostäder. Den siffran har senare ändrats till 150 000. Exakt när dessa ska byggas och vara klara framgår inte, men alliansen skriver att deras "framtidsinvesteringar sträcker sig ända fram till 2035". Kan vi vänta så länge?

Både Alliansen och Socialdemokraterna föreslår olika styrmedel och förändringar som ska möjliggöra byggandet, och det bråkas mycket om vems förslag som är bäst.

I valtider förvandlas människor i nöd till pajer som kastas till höger och vänster. Den stora frågan, förutom om löftena kommer hållas, är varför det verkar som att problemen länge har sopats under mattan?

I 20 års tid har det byggts för lite. Det vet man nu, och det har man vetat om länge. Varken alliansen eller de röd-gröna skulle behöva lova, bråka eller diskutera det här problemet om det tagits på allvar från början.

Det är upp till bevis nu. Utsatta ska inte behöva känna oro och ångest över sin bostadssituation, sätta upp lappar i sina fönster eller stå utan boende till följd av en hyreshöjning. Människor behöver tak över huvudet – på riktigt. Inte användas som pajer i det politiska fulspelet. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du någon som drabbats av bostadsbristen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.