Nyheter24:s Irena Pozar.
Nyheter24:s Irena Pozar. - Foto: Magda Omerspahic

"TV4 gör SD en tjänst"

skriver om varför TV4:s partiledardebatt gjorde SD en tjänst och att vi måste prata om invandrare i andra former än jobb.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Mer om Irena

Irena Pozar är nyhetsreporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter:
irena_pozar

Under torsdagen hölls den här valrörelsens hundrade partiledardebatt. En valrörelse som ofta kommit att handla om hur stora Sverigedemokraterna kommer att bli och om de kommer att bli vågmästare.

De övriga riksdagspartierna vägrar, tack och lov, fortfarande ta i dem i tång vilket gör mig oändligt glad.

Men tyvärr gullar alla andra med dem.

Så fort TV4:s stora partiledardebatt börjar står det klart att "invandring" är första frågan som ska avhandlas.

Minns ni vad SD sa 2010? Hur de pratade om att vi "måste våga ta debatten", att de var de enda som vågade säga det alla andra tänkte, att invandringen var ett problem? Jag minns. 

Och jag minns hur Sverige motsatte sig deras retorik och deras problemformulering, hur Lars Ohly rusade ut ur ett sminkrum för att han vägrade sitta bredvid Jimmie Åkesson och hur han och Juholt ställde in en debatt i SVT för att de inte ville stå på samma sida som SD. 

Men i dag har vi gått med på SD:s problemformulering. Agendas "Hur mycket invandring tål Sverige?" blev en omdiskuterad och kritiserad frågeställning, men vad var egentligen skillnaden på det och det vi såg i TV4 i går?

Samtalsämnet är invandring, inte rasism. Samtalsämnet är integration, inte klassfrågan. Resultatet är att SD:s retorik anammats och hur mycket de andra partiledarna kämpar emot Åkesson (och de gör det bra) så är det vi ser hemma i TV-sofforna något helt annat.

Vi ser hur Sveriges sju mäktigaste personer på bästa sändningstid måste försvara invandrare för att det står en man där som tycker att de är ett problem i Sverige i dag. Att vi är ett problem i Sverige i dag.

Så snälla, sluta problematisera invandringen och sluta prata om invandrare i form av siffror. Prata i stället om den växande rasismen och hotet det utgör mot dina medmänniskor.

Och hörni, när ni ändå försvarar invandringen: Försök att nämna "invandrarkvinnor" i ett annat sammanhang än att de kommer att förlora sitt jobb som städare om rut-avdraget avskaffas.

Annars låter ingenting ni säger trovärdigt i en antirasists öron. 

/
/
/
Val
/
TV4
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!