Tisdag 4 Okt
Stockholm

"Jo, både SD och deras väljare är rasister"

skriver om Sverigedemokraternas framgångar i riksdagsvalet i går, och om att vi måste inse att Sverige är precis lika rasistiskt som vilket annat land som helst.

Kommentera (85)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tottelofstrom

En lång väntan är över. Valrörelsen började tidigare än någonsin tack vare europaparlamentsvalet i våras, och avslutades med riksdagsvalet i går. 

Stefan Löfven och Socialdemokraterna har utropat sig själva till vinnare, och Fredrik Reinfeldt lämnar i dag in sitt sista dokument som statsminister; sin avgångsbegäran. Det svenska folket har sagt sitt, och hur gärna han än hade velat fortsätta som statsminister är det så det funkar i en demokrati; om du förlorar måste du avgå.

Men valets stora vinnare är Sverigedemokraterna. Ett parti med rötter i nazismen och som fortfarande är både främlingsfientliga och rasistiska. För Sverigedemokraterna är rasistiska, det kan de inte komma undan. Mer än något annat parti har de under de gångna åren haft medlemmar som uttryckt sig rasistiskt. Gång på gång, på gång. Och så kommer det troligen att fortsätta även under de kommande fyra åren. För Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti med rötter i nazismen.

Redan innan alla röster var räknade i går kväll började eftervalsanalyserna. Än så länge är de ganska knappa; hur kunde det hända? Hur kan ett rasistiskt parti få nästan 13 procent av rösterna i ett val till Sveriges riksdag? Hur ska vi kunna stoppa partiets frammarsch? 

Tyckare i teve och i tidningarna har turats om att konstatera att vi inte har 13 procent rasister i Sverige. Som om Sverigedemokraterna på något sätt skulle ha lurat till sig en stor del av sina väljare. Som att deras väljare inte fattar vad de har röstat på. Att människor är oroliga över någonting, eller att man använder Sverigedemokraterna för att protestera mot de andra partierna. Som om det fanns en lösning på det här. Ett magiskt ord eller förslag som skulle kunna lösa allting så att vi alla kan leva lyckliga i alla våra dagar.

Men det fungerar inte så. Sverige måste vakna upp ur den bubbla vi sover i. Ur tron att vi är så speciella och skyddade från rasism och främlingsfientlighet. 

Förklaringen till Sverigedemokraternas framgångar finns egentligen inte längre bort än hos våra grannländer. I Norge har Fremskrittspartiet 16,3 procent och sitter i regering. I Danmark har Dansk Folkeparti 12,3 procent. Och i Finland fick Sannfinländarna hela 19,0 procent i senaste valet. Alla dessa är partier med liknande åsikter som de Sverigedemokraterna har. Partier som lockar samma typ av väljare som Sverigedemokraterna. 

Kollar vi lite längre ut i Europa har vi Front National i Frankrike (13,6 procent), Frihetspartiet i Nederländerna (10,0 procent), Lag och rättvisa (PiS) i Polen (14,0 procent), Schweiziska folkpartiet i Schweiz (26,6 procent), Jobbik i Ungern (16,7 procent), Frihetspartiet FPÖ i Österrike (20,5 procent) och Svoboda i Ukraina (10,4 procent).

Och i Sverige har Sverigedemokraterna 12,9 procent. 

Sverige är inte en isolerad ö och svenskarna är inte en annan art än resten av världens befolkning. Vi måste sluta tro att vi är speciella och att det är helt omöjligt att en stor portion av befolkningen faktiskt bär på rasistiska eller främlingsfientliga tankar. Annars är risken stor att kampen mot rasism bara blir tomma ord och klyschor.

Vi måste sluta tro att vi svenskar är mycket bättre än alla andra. Det är så rasisterna resonerar, inte vi.

Har du en klump i magen i dag?
Tack för din röst!
Kommentera (85)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.