Stockholm

"Alkohol våldtar inte, män våldtar"

Nyheter24:s Irena Pozar.
Nyheter24:s Irena Pozar. Foto: Magda Omerspahic

skriver om polisens skuldbeläggning av fulla kvinnor och varför deras retorik gör att få vågar anmäla.

Kommentera (359)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om Irena

Irena Pozar är reporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter:
irena_pozar 

Natten till torsdag blev en kvinna våldtagen på en restaurang i Stockholm. Det kanske var den första av de 100 som kommer att ske i dag. En av de hundra som sker varje dag i Sverige. 

Men nyheten på morgonen kom inte att handla om att en kvinna blivit våldtagen, utan att det var för att hon var för full när det hände. Södermalmspolisen i Stockholm twittrade nämligen ut följande från sitt konto:

Jag ringde och frågade vad de egentligen menade. Var det mannen som var full och därför våldtog, eller var det krögarens fel då hen serverat mannen alkohol?

Nej, polisen svarade att de syftade på att det var kvinnan som hade blivit för full och sedan våldtagen.

I samma andetag sa de också att de inte beskyllde kvinnan, men att alkoholen hade stor inverkan. Hur polisen kan uttrycka sig så här är för mig helt oförklarligt. Att de tänker det har jag förstått, deras tankegång är en del av den våldtäktskultur som finns där victim-blaming är en grundkärna. 

Men att de skriver det och inte tar tillbaka det? Att de inte förstår att alla kvinnor (och det är många) som någon gång blivit våldtagna under liknande förhållanden, återigen, kommer att skuldbelägga sig själva. 

Jag förstår såklart att polisen inte menade att det är kvinnans fel att hon blev våldtagen, och det är inte heller det som är problemet med tweeten. Problemet är undertonen som säger: Kvinna, drick inte, gå inte ut själv, ha inte urringat och utsätt dig för guds skull inte för fara.

I vårt samtal sa polisen att de inte ens förstod hur folk kunde tolka det som att de beskyllde kvinnan. Det säger en hel del om deras brist på insikt kring deras del i problemet. Retoriken kring våldtäkter inom poliskåren måste förändras och det är snabbt. 

2013 anmäldes 6 000 våldtäkter, men man tror att det i själva verket skedde minst 36 000Det är väldigt få anmälningar och dessa görs via polisen. Samma poliskår som säger åt kvinnor att inte dricka för att det ökar risken för våldtäkt ska ta emot en våldtagen kvinnas anmälan. 

Det är inte konstigt att så få anmälningar kommer in – och polisen har stort ansvar i det. 

Jag kan förstå att problematiken kring alkohol och brott behöver diskuteras, men det ska aldrig göras i samband med en våldtäkt. Alkohol våldtar inte. Män våldtar. Svårare än så är det inte. 

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (359)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.