Nyheter24:s Irena Pozar.
Nyheter24:s Irena Pozar. - Foto: Magda Omerspahic

"Skamligt av Sverige att delta i utrensning av människor"

"EU:s nya insats för att gripa papperslösa flyktingar, Mos Maiorum, är bara ännu ett sätt att legitimera det faktum att vi är med och skickar folk in i döden".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Mer om Irena

Irena Pozar är reporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter: @irena_pozar

Under onsdagen avslöjades det att en ny insats för att gripa flyktingar i Europa är på gång. Minns ni Reva? Projektet där svensk polis jagade papperslösa människor i till exempel kollektivtrafiken. Eller de jagade snarare alla människor som de tyckte såg ut som papperslösa.

Det här ska alltså hända igen, fast i mycket större utsträckning. EU-ländernas nya insats för att gripa papperslösa flyktingar heter "Mos Maiorum" och syftar officiellt till att minska organiserade brott vad gäller illegal invandring och att kartlägga flyktvägar in i Europa. 

Men egentligen rör dig sig om utrensning av papperslösa.

Förra året gjordes en liknande insats runtom i Europa. Det ledde till att 10 000 illegala flyktingar greps. Rensades ut. För det är precis det det är. De flesta av de här människorna kom från Syrien, Eritrea, Palestina, Afghanistan och Gambia. Länder vars vardag präglas av krig, fattigdom och en kamp för överlevnad.

Inför årets stora jakt på papperslösa har alla EU-länder blivit tillfrågade om de vill delta. För Metro bekräftar Justitiedepartementets polisenhet att Sverige kommer att vara ett av länderna som deltar i Mos Maiorum. Sverige kommer alltså att aktivt delta och verka för att skicka människor in i döden, i större utsträckning än vi redan gör det. 

Det EU uppger som syfte med insatsen är skitsnack. Kartläggning av flyktvägar och människosmuggling går att göra på andra sätt, utan att jaga oskyldiga människor som flytt från helvetet. 

Mos Maiorum är bara ännu ett sätt att legitimera det faktum att vi är med och skickar folk in i döden. Jag kunde inte bry mig mindre om att det dessa flyktingar har gjort är olagligt, för det borde det inte ens vara. Vi har knappt lagliga vägar in i Europa, där har vi det riktiga problemet.

Men operationen har andra problem också. Hur många svenskar och européer kommer bli jagade och tillfrågade om pass och id-handlingar? Många. Hur många kommer återigen påminnas om att deras hudfärg och hår ses som kriminellt? Många. Hur många kommer känna att "fan, det här tar aldrig slut?" Många. 

Det är renodlad rasism och det är en skam att Sverige är ett land som på bekostnad av människor redan utsatta för rasism deltar i en insats som leder till personers död. 

Jag skäms. 

/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Har du fått det här mejlet? Nu varnar Försäkringskassan

Vd: Vi vill bryta uran i Sverige

Regeringen och Sverigedemokraterna vill riva upp uranförbudet i Sverige. Ett bolag flaggar redan för att man vill bryta uran om stoppet hävs. Vi vill vara en uranproducent, säger Aura Energys vd Andrew Grove.

Dålig arbetsmiljö på jobbet? Då måste du göra det här

Att jobba övertid är inte helt ovanligt men för många kan det vara en extra börda att ha en chef eller kollega som ofta kräver fortsatt arbete även om dagen är slut. Nyheter24 har pratat med juristen på Akademikerförbundet SSR som ger sina bästa råd och tips på hur du då ska agera.

Drönare nedskjuten i Finska viken

Ryssland sköt ned en drönare i Finska viken, cirka 40 kilometer utanför S:t Petersburg, på lördagskvällen, rapporterar Ilta-Sanomat med hänvisning till ryska medier.

Fruktade smittor på väg – men ingen övervakar

1 timme sedan
Invasiva myggarter närmar sig Sverige – med fruktade virus som zika, dengue och nilfeber i bagaget. Men ingen har koll på var, om och när de dyker upp. De vektorburna virussjukdomarna står och knackar på dörren, men det finns inga avsatta medel för övervakning, säger myggforskare Anders Lindström.

Schweiz folkomröstar om pensioner

1 timme sedan
På söndag går Schweiz till valurnorna för att rösta om hur man ska trygga levnadsstandarden för landets åldrande befolkning.