Torsdag 9 Dec
Stockholm

Vår nya finansminister tror att vi väljare är för dumma för att förstå

Nyheter24:s Matilda Andersson.
1 av 2
Nyheter24:s Matilda Andersson. Foto: Privat
Finansminister Magdalena Andersson.
2 av 2
Finansminister Magdalena Andersson. Foto: JANERIK HENRIKSSON / JANERIK HENRIKSSON

På torsdagsmorgonen presenterade den nya regeringen sin budget, levererad av finansminister Magdalena Andersson. En budget som långt innan presentationen skapat flera frågetecken – mycket på grund av finansministerns oförmåga att vara tydlig.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Krönika

Matilda Andersson är nyhetschef på Nyheter24.

Följ henne på Twitter här: @fiskberit

I veckan KU-anmäldes hon för sitt uttalande om att "ladan är tom och bordet rensat" om statens finanser, vår nya finansminister Magdalena Andersson.

Anmälaren, moderaten (och självklare meningsmotståndaren) Jonas Jacobsson Gjörtler, M:s andra namn i finansutskottet säger att det i regeringsformen finns tydliga krav på att man som myndighetsföreträdare "ska vara opartisk och saklig".

Det där med att Magdalena Andersson inte är opartisk är en sak, för det är de ju aldrig, politikerna. Men att hon inte är saklig: SCORE. Det finns flera exempel på det, bortsett från det ifrågasatta uttalandet. 

Jag vill därför efterlysa en sak: prata med oss så att vi förstår, skippa rundsnacket och säg som det faktiskt är. Det är sällsynt förekommande hos politiker, och blir extremt tydligt hos vissa, däribland finansministern.

Ett exempel är från i söndags när finansminister Andersson medverkade i SVT:s Agenda, och där vägrade erkänna att fler kommer att behöva betala statlig inkomstskatt.

Så här funkar det: De flesta anställda får normalt årligen en lönehöjning. 

Om gränsen för statlig inkomstskatt, som i nuläget, följer med konsumentprisindex plus två procentenheter så håller sig majoriteten med en månadslön kring 36 000 kronor eller mindre under gränsen för statlig inkomstskatt = ingen höjd skatt.

Men med regeringens nya budgetförslag, som släpptes på torsdagen, så kommer gränsen för den statliga inkomstskatten flyttas genom att endast följa konsumentprisindexnivån utan de två procentenheterna. Vilket leder till att antalet löntagare som hamnar över gränsen kommer att öka med omkring 70 000 personer. Alltså kommer 70 000 personer fler att betala mer i skatt.

Något som finansminister Andersson är ovillig att erkänna.

söndagens Agenda, när hon fick frågan kring att fler kommer att få betala statlig inkomstskatt vägrade hon att hålla med om att det är några skattehöjningar det rör sig om. 

När programledaren Karin Hübinette frågade Andersson om att fler nu kommer att betala statlig inkomstskatt, trots valrörelsens många S-löften om att inkomstskatten inte kommer att höjas för dem med inkomster upp till 60 000 kronor, vägrade finansministern att ge ett rakt svar på frågan.

I stället trasslade hon in sig helt och hållet.

– Ingen kommer att få höjd skatt, däremot så sänker vi brytpunkten. Men om man inte får höjd lön så får man inte höjd skatt. Däremot om man får höjd lön så kan det hända att man får betala statlig inkomstskatt tidigare än man annars skulle ha fått. Men det är inte detsamma som att man höjer skatten.

Magdalena Andersson. Ni kommer att höja skatten för 70 000 personer, trots löften om det motsatta. En del av era väljare kommer att bli besvikna, andra inte. Men: det är inte det viktiga. Ni sitter i en minoritetsregering – ni är tvungna att anpassa er efter fler partier än det egna. Det är okej. Vi förstår det. Men säg det: sluta vilseleda.

Du har redan fått kritik för ditt uttalande där du likställer statens finanser med en tom lada – vilket många experter menar är helt felaktigt. Men du lär dig inte. I stället för att vara rak och ärlig och säga som det är vägrar du svara på frågan.

Det finns otaliga exempel där politiker inte svarar rakt på frågor (det är mer regel än undantag) men kan du inte våga göra tvärtom? Ingen vinner förtroende på bortförklaringar. Förtroende vinner man på ärlighet och raka svar.

Sverige har en ny regering med en ny finansminister i en tid av extrem politisk röra. Kan du då inte åtminstone underlätta för oss väljare genom att prata klarspråk? Vi blir inte arga om du säger hur det faktiskt ligger till. Men vi blir fly förbannade när du dumförklarar oss väljare genom att inte våga säga så som det faktiskt är.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela