- Foto: Nyheter24/TT

Den nya spicelagen kommer vara gammal redan innan den införs

"I stället för att jaga missbrukare borde regeringen fokusera på att stoppa de som säljer livsfarlig narkotika till unga"


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tottelofstrom

I dag kom beskedet att regeringen vill förbjuda Spice. Eller ja, de vill förbjuda en viss substans som ofta förekommer i den ganska brokiga samling droger som går under namnet "spice".

Den ursprungliga drogen som gick under namnet spice är nämligen redan förbjuden, men som med så många andra så kallade internetsubstanser - alltså kemiska droger som ofta unga personer köper på internet - förändras de snabbare än den svenska lagstiftningen. Detta innebär att lagändringen i praktiken kommer att bli ganska tandlös. 

För även om spice i sin nuvarande form blir förbjudet, kommer det inom ett par veckor finnas en ny produkt på marknaden, som troligen är ännu farligare än den som finns nu. Tyvärr.

Jag ställer mig därför ganska frågande till regeringens nya lagförslag. Vem eller vilka är det som de försöker att rädda med att införa den här lagen?

Bara genom en enkel googling kan man snabbt läsa sig till vad effekterna har blivit vid tidigare ändringar av lagen för att komma åt just spice och andra internetdroger; det ploppade upp lagliga alternativ nästan omgående, men innan detta tjänade knarklangarna stora pengar på att sälja rengöringsmedel, avfettningsmedel och andra livsfarliga alternativ under löftet att det var ungefär samma sak. I bästa fall uteblev effekten helt för missbrukarna, men i värsta fall fick människor allvarliga skador eller dog.

Jag tycker att det är dags att vi börjar se på den svenska narkotikahandeln på samma sätt som vi ser på prostitution. Missbrukare är ofta offer som ofrivilligt sitter fast i tunga beroenden det är i det närmaste omöjligt att göra sig av med. De som har upplevt den säger att avtändningen på spice är lika obehaglig, om inte värre, som den man får när man missbrukar heroin. 

I stället för att skuldbelägga dessa borde vi rikta vår tid, energi och våra skattepengar på att stoppa de som säljer de här hälso- och livsfarliga drogerna. De som tjänar pengar på att människor slänger bort sina liv.

Jag vet faktiskt inte hur vi hamnade så här snett, för jag tror att den eller de som startade lagstiftningskarusellen ville väl. Man trodde helt enkelt att det skulle gå att bekämpa narkotikahandeln med hjälp av en lagstiftning inriktad på brukarna.

Med facit i hand kan vi dock konstatera att så inte var fallet, och när till och med FN:s världshälsoorgan oroar sig över våra onormalt höga dödstal kopplade till narkotika, och uppmanar Sverige att reformera narkotikapolitiken, är det kanske läge att lyssna. 

Vår nya folkhälsominister borde i alla fall ge det ett försök.

/
/
/
/
/
Relaterat
Tror du att den nya lagen löser narkotikaproblematiken?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Kristianstad rapporterar om misshandel

Ljusmanifestation mot gängvåldet i Uppsala

1 timme sedan
Hundratals personer samlades för en ljusmanifestation i Fullerö utanför Uppsala på söndagskvällen, med anledning av sprängdådet som dödade en kvinna tidigare i veckan. Det är väldigt läskigt, man tänker på om det kommer hända en själv härnäst, säger Tina.

Biden: Ukraina kan räkna med vårt stöd

1 timme sedan
Dagen efter budgetuppgörelsen i USA lovar president Joe Biden att Ukraina kan räkna med fortsatt amerikanskt stöd. Jag försäkrar våra allierade, det amerikanska folket och Ukrainas folk att de kan räkna med vårt stöd. Vi kommer inte att avbryta stödet.

Läsk och godis ökar i krisen

1 timme sedan
En svagare ekonomi har fått hushållen att köpa mindre frukt och grönt. Men försäljningen av läsk och godis har samtidigt ökat.

Polisen i Västerås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Brand i förråd.", skriver polisen på sin hemsida.

Försvarets vapen i Tove-målet – nya vittnen

2 timmar sedan
Två unga kvinnor dömdes till livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda. Men när fallet nu ska upp i hovrätten kan utfallet bli något helt annat. Jag skulle absolut inte räkna hem någonting, utan det här är en öppen process, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.