Stockholm

Låt oss rusta ned försvaret ännu mer

Messiah Hallberg.
Messiah Hallberg. Foto: Nyheter24

"Vi kan behålla några stycken, ett hundratal att skicka till krigs- och katastrofområden. Ett gäng som kan hjälpa till vid nationella kriser. Men det skulle räcka".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Såmycket kränkningar den senaste tiden att det är omöjligt att intekänna sig kränkt. Ryska flygplan, ubåtar och nu senast var tilloch med ett franskt plan inne och nosade på svenskt territorium.Sverige gjorde som vi brukade, vi sa till – på skarpen. Vad skullevi annars göra?

Densvenska militären, en gång stor, stark och stolt har rustat ned meroch mer sedan det kalla kriget och i dag är det inte mycket kvar.Jag antar att minst tio gamla svenska löjtnanter om året dör,enbart från smärtan de känner kring den svenska nedrustningen.

Mennu när våra landgränser kränks och media skriver med STORABOKSTÄVER vädrar vissa entusiaster krig. De använder kränkningarnatill att motivera militära drömmar om en ny upprustning.

Jaghävdar motsatsen: låt oss rusta ner ännu mer, avveckla, reduceraförsvaret till dess absoluta kärna. Vi kan behålla några stycken,ett hundratal att skicka till krigs- och katastrofområden.Ett gäng som kan hjälpa till vid nationella kriser. Men det skulleräcka.

Enligtbudgeten som presenterades i oktober ska försvarsmakten fåresursförstärkningar. Det känns lite onödigt. Jag menar, OM nuryssen kommer, vilket verkar vara det som alla krigshetsare äroroliga för, så är det ju över redan på förhand. Det ärSverige mot Brasilien. Paolo Roberto mot Mayweather.

Det är en rysktrupp som sägs kunna mobilisera 700 000 man mot den svenskastyrkan, en styrka som vår överbefälhavare själv har sagt skullekunna stå emot en vecka. Därför blir det lite fånigt när vilåtsas som att vi har något att säga till om. Som när vårutrikesminister markerar mot Ryssland och svensk media hänger påoch menar att Sverige gjorde en skarp markering. Wallström sa: "Deska veta att här är det stopp".

Vetni vad ett skarp svensk markering påminner väldigt mycket om? Ettslapp svensk markering.

Detär givet att vi måste markera, det läskiga är att vi inte kanbacka upp det. Vladimir Putin sägs ha sagt: ”En björn (vilkenklichéartad jävla bild av rysk mandom) frågar inte om lov.” Såvåra markeringar mot Ryssland är inget annat än en svensk tigersom jamar åt en björn som inte frågar om lov. Eller om vi skippardjuranalogierna: Om ryssen vill hit så kommer de hit. Vad vi kangöra? Inget.

Åandra sidan har jag alltid tyckt att vädret har varit tristhäromkring. Ett krigsutbrott vore ett utmärkt tillfälle att flyttatill soligare breddgrader.

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.