Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl
Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl - Foto: Letti Freivalds

Miljöpartiet – hela Sveriges lilla slagpåse

skriver om hur Miljöpartiet bör undvikas av både högern och vänstern, och hur Stefan Löfven ska kunna rädda Gustav Fridolin.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Underförra mandatperioden var Miljöpartiet Alliansens närmastesamarbetspartner.

Men nu, efter en tuff valrörelse, är högern fullt villiga att kastaMiljöpartiet framför biogasbussen. Att allianspolitikerna stormadeut från pensionsgruppens möte i förra veckan tyckte nog de flesta var ganska omoget, men det var en tydlig signal till de övriga partiernaoch till väljarna;
Miljöpartiet ska inte tas på allvar.

Och visst har Miljöpartiet problem. Ettkatastrofresultat i valet, där partiet bara fick 6,9 procent avrösterna belönades med sex ministerposter samt vicestatsministerposten.

Samtidigthar inte partiet lyckats göra resan från gräsrotsrörelsetill statsbärande parti, trots att de haft över 30 år på sig. Dags att växa upp?

Men Socialdemokraterna då? De vill väl gärna ha Miljöpartiet vid sin sida? Nej, egentligeninte. Partierna har inte alls samma ideologiska tankesätt, ochframför allt så skiljer sig traditionerna och de internatankesätten för mycket från varandra. Socialdemokraterna skulle må bättre av att regera ensamma, även om det skulle innebära fredagsmys med högern. 

Med andra ord har man hamnat i en situation där man är hela Sveriges lilla slagpåse, och där man inte hör hemma någonstans. Det som tidigare gjorde Miljöpartiet till en kaxig uppstickare har nu gjort dem till en svårplacerad outsider:
FörAlliansen är Miljöpartiet en vänsterulv i fjällrävenkläder, förvänstern är de en småborgerlig flumnisse. 

Egentligen har Mp samma problem som Centerpartiet. Ledarskapet (åtminstone Gustav Fridolin) går hem i stugorna, precis som Annie Lööf gör. Samtidigt så stampar de båda partierna i opinionen.

Men till skillnad från Centern så har inte Miljöpartiet någon hemmaplan i svensk politik, ingen given plats. Medan Alliansen gör allt för att sänka Mp så gnuggar Socialdemokraterna sina tinningar i väntan på nästa gröna utspel. Man kan stå ut med fiender utanför murarna, men innanför?

Nej, kanske skulle det vara bäst för Stefan Löfven att bara värva Gustav Fridolin till Socialdemokratiska Arbetarpartiet och sen säga tack och hej till Miljöpartiet?

Det skulle göra huvudvärken mildare både för väljarna, för Socialdemokraterna och för högern. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!