Fredag 14 Maj
Stockholm

3 tecken på att SD har skjutit sig själva i foten

skriver om att SD tror sig vara smarta som fäller regeringens budget, men att de i själva verket skjuter sig själva i foten, och nu förlorar sin vågmästarroll.

Kommentera (103)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tottelofstrom

Sverigedemokraterna bestämde sig för att inte svika den majoritet av väljare som sagt sig vilja att partiet ska fälla S-MP-regeringen, men i sin iver kan SD ha skjutit sig själva i foten. För trots att partiet nu får chansen att visa hur viktiga de är, är risken stor att de i slutändan förlorar den vågmästarroll de så länge har längtat efter. 

1. Regeringen söker bredare samarbeten
Det är ingen hemlighet att Stefan Löfven har försökt samarbeta med allianspartier tidigare, men nu har situationen förändrats radikalt. Varken Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller Alliansen vill ha ett nyval, och chansen att till exempel Folkpartiet eller Centerpartiet går med på breda överenskommelser är därför större nu. Om så blir fallet förlorar Sverigedemokraterna sin vågmästarroll, och tappar därmed inflytande i så gott som samtliga riksdagsomröstningar under de kommande fyra åren.

2. Om det blir nyval
Om det går så långt som till ett nyval riskerar Sverigedemokraterna att tappa riksdagsplatser. Deras väljare är förvisso mer lojala än andra partiers väljare, men ingen gillar en bråkstake. Dessutom tenderar väljarna att söka sig till de stora, trygga partierna när det är stormigt i politiken.

3. Löfven avgår och en ny regering utses
Om Löfven meddelar sin avgång blir det riksdagens talmans ansvar att hitta en ny regering. Han kommer då att prata med partierna och nya samarbeten kan uppstå. I en sådan situation skulle ett av de viktigaste målen vara att hitta ett samarbete som har egen majoritet i riksdagen, vilket i sin tur innebär att Sverigedemokraterna förlorar rollen som vågmästare.

Bonusmaterial: Så varför fäller SD budgeten ändå? Förmodligen för att visa att de är viktiga och bör bli tagna på allvar. Det kan också vara så att den relativt nya vikarierande partiledaren Mattias Karlsson vill visa att det är en ny sheriff i stan – en helt ny valrörelse med nya, tv-sända partiledardebatter skulle verkligen cementera hans roll som ledare av Sverigedemokraterna. Sen att väljarna kanske sviker partiet är troligen något han kan leva med.

Vill du att det ska bli nyval?
Tack för din röst!
Kommentera (103)
Kopiera länk
Dela