Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Moderaterna splittrade – nu måste Kinberg Batra ta tag i invandringsfrågan

Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl
1 av 1

Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl

Letti Freivalds

Krönika. Karl-Anders Lindahl | 10/01/2015 15:55

skriver om Moderaternas stämma och ett viktigt vägval: arbetslinje eller främlingsfientlighet.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Precis som väntat blev Anna Kinberg Batra vald till ny partiledare i dag på Moderaternas extrastämma. Inga konstigheter. Mensett till tajming är det en katastrof att samla alla moderater påsamma ställe just nu.

Partietär långt ifrån enigt. Hos M finns det inte bara ett, utan tvåöppna sår just nu. Dessa frågor kommer inte att diskuteras undersamlingarna, men räkna kallt med att det blir tjafs vidmiddagarna och fikarasterna:

1.Decemberöverenskommelsen

AttAlliansen gick med på att släppa igenom S och MP somminoritetsregering var väl en sak, men att även släppa igenomderas budgetar i framtiden? Många medlemmar och tunga namn inomModeraterna har uttryckt stor ilska och besvikelse över det här.Vad är det ens för poäng med att ha ett politisk parti om man intepå allvar strider för den politik som ens väljare röstat fram? Enganska rimlig fråga kan man tänka.

2.Invandringsfrågan

Hurska man göra för att få tillbaka de väljare man förlorat tillSverigedemokraterna? Är det dags att lämna Reinfeldts öppna integrationspolitik och istället börja prata om att minska flyktingmottagandet? Flera röster harhöjts inom partiet om just detta. Vissa talar om rasism – andra talar om borgerlig modernisering. 

Menframförallt måste Moderaterna fundera på hur i helskotta de kundeförlora valet med stjärnor som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg ispetsen, och hur de ska kunna vinna valet 2018 när partiet de factostyrs av Raj-Rajs gamla b-lag. Kunde man verkligen inte hitta någonbättre än Ulf Kristersson som tilltänkt framtida finansminister? Ska man ge vika för främlingsfientliga krafter, eller kan man försöka sälja in drömmen om arbetslinjen ännu en gång?

Hurnöjda är medlemmarna? Hur nöjda är väljarna? Hur ska AnnaKinberg Batra göra för att ena Moderaterna?

Det vet bara hon, men hur hon än gör så har hon en jäkla uppförsbacke framför sig. 

Tror du att Kinberg Batra blir en bra partiledare?