Torsdag 2 Dec
Stockholm

Här är 4 andra liberala förslag Björklund kan driva politiskt

1 av 2
2 av 2

skriver om den nya, hippa liberalism som Folkpartiet och Jan Björklund har lagt sig till med.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tottelofstrom

I går kväll var Folkpartiets partiledare Jan Björklund med i Agenda på SVT. Utfrågningen gällde partiets nylanserade förslag om språktest för asylsökande. Jag hade lite svårt att se det liberala i förslaget, så med ett visst mått av sarkasm skrev jag en tweet där jag bad Björklund fundera över hur liberala hans förslag är. En stund senare fick jag svar av Folkpartiets presschef Elin Boberg.

Vänlig som hon är förklarade hon för mig att incitament för att snabbare få jobb innebär mer frihet för individen, och därmed också är liberal politik (se hela tweeten i bildspelet ovan). Med andra ord är allt som skapar incitament för människor att skaffa jobb per definition liberalism. Därmed är det också liberalt att banka staten i huvudet på nyanlända flyktingar och hota dem med att bli hemskickade igen om de inte lär sig svenska tillräckligt snabbt.

Det här var nytt för mig. Det låter inte alls som den liberalism jag stött på tidigare, men Folkpartiet heter ju Folkpartiet Liberalerna, så de borde ju ha koll på vad de sysslar med.

Nåväl; denna nya, lite hippa liberalism kan mycket väl vara lösningen på en massa problem i samhället. Om staten bara hotar och villkorar individens fri- och rättigheter är ju individen helt fri att göra precis som Folkpartiet vill att den ska göra. Här kommer därför 4 andra förslag Folkpartiet kan driva - helt i linje med sin nya liberalism.

1. Skicka arbetslösa till Gulag

Det här är verkligen den ultimata lösningen för att bekämpa arbetslösheten. Om vi bara gör det olagligt och riktigt, riktigt obehagligt att vara arbetslösa skapar vi massor av incitament att inte vara det. 

2. Skicka skolbarn till Gulag

Har du kassa betyg och problem att klara skolan? Ja, då skickar vi dig till Gulag. På så sätt skapar vi verkligen incitament för skolbarnen att göra sitt yttersta för att få bra betyg. 

3. Skicka sjuka till Gulag

Sjukskrivningar och allmän ohälsa är ett stort problem i samhället. Problemet är dock inte - som man ju kan tro - att folk är sjuka, utan att de inte har tillräckligt med incitament att vara friska. Så om vi bara gör det riktigt jävligt att vara sjuk (alltså ännu jävligare än det är i dag), så kommer folk sluta vara det. Problem solved!

4. Skicka alla som inte röstar på Folkpartiet till Gulag

Låt oss tala allvar nu. Folkpartiet är ju utan tvekan det bästa partiet, och det finns egentligen inte anledning att inte rösta på dem. Däremot är det lite trist att så många (knappt 4 %) känner att de saknar ordentliga incitament att ta steget fullt ut och lägga sin röst på Folkpartiet. Men om vi bara skickar alla som röstar på andra partier till Gulag, har vi ju löst incitamentsproblemet. 

Men kom nu inte och säg att det här är en frihetsinskränkning eller att det begränsar individens möjligheter att välja sin egen väg! För Folkpartiet utgår all politik från individen och dess rätt att göra egna val i livet! 

De fyra punkterna ovan är, liksom Folkpartiets migrationsförslag, bara till för att hjälpa individen att välja det som Folkpartiet vill att individen ska välja. Det är ju liksom det som är det bästa valet. Och alla har ju möjligheten att välja något annat om de så vill.

Krig är fred, frihet är slaveri och Folkpartiet är liberaler. 

Gillar du FP:s nya liberalism?
Tack för din röst!
Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela