Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl.
1 av 3
Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl. - Foto: Letti Freiwalds
Statsminister Stefan Löfven.
2 av 3
Statsminister Stefan Löfven. - Foto: Vilhelm Stokstad/tt bild
Kung Salman av Saudi (till höger) tillsammans med en annan oskön kille, Hama Al-Thani, emir av Qatar.
3 av 3
Kung Salman av Saudi (till höger) tillsammans med en annan oskön kille, Hama Al-Thani, emir av Qatar. - Foto: tt bild

Jag skäms över att ha dig som statsminister, Stefan Löfven

lackar på en statsminister som envisas med att sälja vapen till ett av världens sämsta länder.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Karl-Anders Lindahl

Karl-Anders Lindahl är politisk reporter och krönikör på Nyheter24. Följ honom på Twitter här: KarlAndersL 

Sveriges statsminister har ett problem.

Han vill av någon jävla anledning sälja vapen till ett av världens grymmaste, mest hänsynslösa och mest ofria diktaturer, Saudiarabien.

Det borde vara enkelt. Om en stat förtrycker kvinnor, avrättar homosexuella, förbjuder politiska partier och censurerar pressen, och dessutom använder vapen mot sin egen befolkning så sent som för tre år sedan… ja.. måste du ens fundera på om det är en bra jävla idé att sälja vapen till det landet? Det är alltså ett land där halshuggning är en vanlig avrättningsmetod. Halshuggning. 

“Saudi är en diktatur”, har Stefan Löfven sagt i en intervju. Wow! No shit? Men att säga att det är en diktatur löser väl inte riktigt problemet, eller?

När Löfven pressades av SVT här om dagen så blev det ännu ett luddigt svar från statsminsitern: “Inom kort hoppas man ha berett det färdigt och kunna ge ett besked”, sa han då.

Stefan. För helvete Stefan. Hur svårt kan det vara? Saudiarabien här är typ världens sämsta land. Eller "diktaturens kreatur", som ett spöke från förr uttryckte det. Vi ska inte sälja vapen till dem. Säg nej. Ingenting kan vara värt det här.

Det spelar ingen roll om du har en massa metallarbetare i partiet, om du vill avancera inom FN eller om det bara är cashen som lockar. Det är inte värt det. Jag skäms över att ha dig som statsminister. Faktiskt.

Stefan Löfven. Den här gången kan du inte “sitta ner och titta på det”. Den här gången måste du ställa dig upp. Och säga att nu får det fan räcka. 

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Karl-Anders Lindahl?
Tack för din röst!