Stockholm

Nationalsången är ett hån mot alla som kämpar för att få leva och dö i Norden

Malin Wigen.
Malin Wigen. Foto: Therese Korning/Nyheter24

Det är många som vill leva och dö i Norden – mer än du och jag vill.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Krönika

Malin Wigen är reporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter:@MalinWigen

På lördag är det den svenska nationaldagen och som vanligt kommer nationalsången att sjungas på olika håll för att hylla vårt avlånga land.

Och visst är det en vacker sång men tänker man efter är nationalsången egentligen ett hån.

Det är ett hån för att vi med stolthet sjunger att vi lever i ett land där vi vill leva och dö. Samtidigt fråntar vi den rätten från andra – alla som vill men inte får, eller som begränsas från att leva och dö i Norden.

Nationalsången är ett hån mot alla som kämpar för att ta sig till Sverige. De drunknar just nu på hav för att de så gärna vill ha chansen till att leva tryggt i norden.

Nationalsången är ett hån mot alla vi stänger dörren åt och alla som vi sänder tillbaka. De vill och försöker men får aldrig en chans att leva och dö i Norden.

Nationalsången är ett hån mot alla som tagit sig hit och som gör allt för att bli en del av det svenska samhället. Men hur lätt är det när både myndigheter och medmänniskor sviker. Vi gör det svårt för dem att leva i Norden.

Nationalsången är ett hån mot alla som vissa ser som "de" och inte som "oss". Sverigedemokraternas framfart gör det hela tydligt – partiets väljare tycker inte att alla har samma rätt att leva och dö i Norden.

Nationalsången är ett hån mot alla EU-migranter som gärna vill leva här i norden då de inte är välkomna i sitt eget hemland. Men som dagligen utsätts för kränkningar för att vissa inte tycker att de har samma rätt att vilja leva här som du och jag.

Nationalsången är ett hån mot alla som fallit mellan stolarna – de som utförsäkras och de som inte får det stöd de behöver för att kunna leva ett drägligt liv i Norden.

Nationalsången är ett hån mot alla barn som far illa på grund av brister i myndigheters arbete och lagar som inte ger de tillräckligt med skydd. De barnen vill men har det svårt att leva i norden.

Nationalsången är ett hån mot alla kvinnor som lever i Norden men som utsätts för misshandel, förtryck och våldtäkter. Varje dag är en kamp för att orka leva i Norden.

Så sjung du "jag vill leva och jag vill dö i Norden" den sjätte juni. Men skänk gärna en tanke åt alla som verkligen kämpar för att leva och dö i Norden.

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.