Nyheter24 i Almedalen.
Nyheter24 i Almedalen. - Foto: TT / Per Pettersson

Våra politiker bryr sig bara om rösterna – inte om våld och sexism

En viktig fråga har glömts bort i Almedalen, skriver Nyheter24:s Emma Lindström.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emma Lindström är reporter på Nyheter24. Du kan följa henne på Twitter här.

Minns ni 2014? Det var året när feminismen var det hetaste som fanns. Året när alla skulle prata jämställdhet under Almedalsveckan i Visby. Feministiskt initiativ tog plats under hela veckan och tvingade fram feminister i nästan alla andra partier.

Det var året när Jan Björklund sa att vi behövde mer feminism och det var året Annie Lööf tyckte jämställdheten behövde vara en del av precis allting, "från statsbudgeten till köksbordet" lät det då.

Nog fanns jämställdheten med i det mesta under hela valrörelsen. Tyvärr tog vi inte med den in i 2015. När politikerna inte längre fiskar röster verkar de tycka att det är okej att släppa frågan.

Det hade varit rimligt att vänta sig mer i talet av statsminster Stefan Löfven, som säger sig leda en feministisk regering.

Det hade varit rimligt om han pratat om jämställdheten och inte bara använt kvinnors sämre villkor som en pliktskyldig retorisk punkt i sitt tal.

Det hade varit rimligt att alla partier som sminkade sin politik med feminism förra året kommit ihåg frågan när det inte är valår.

I stället går hela Almedalsveckan utan att någon partiledare pratar om hur vi faktiskt ska uppnå jämställdhet. Är det inte viktigt längre? Jo. Det är inte mycket som förändrats på ett år. Precis som förra året är ojämlika löner, mäns våld mot kvinnor och sexuella trakasserier högst verkliga problem i mångas vardag.

Det är pinsamt att politikerna bara snackar feminism i valrörelsens slutspurt.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.