1 av 3
- Foto: Matilda Andersson/TT
2 av 3
- Foto: Matilda Andersson
3 av 3
- Foto: Ap

Richard Dawkins hatar religion så mycket att han försvarar rasister

Richard Dawkins har totalt spårat ur i sitt korståg mot religion.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter:@tottelofstrom

Hej Richard Dawkins,

jag kommer att skriva den här texten som om den vore ett brev direkt till dig. Detta trots att den är skriven på svenska och förmodligen inte ens kommer att läsas av dig.

Man kan nämligen göra så i bland när man har något man vill förmedla: man uttrycker sig som om man riktar sig till en viss person eller en grupp, fast man egentligen försöker appellera till en helt annan person eller grupp.

Faktum är att det var precis det som Mats Dagerlind och Jan Sjunnesson på sajten Avpixlat försökte sig på när de annonserade att de kommer arrangera ett pridetåg i Järva. Ett initiativ som du valde att hylla på Twitter.

Sjunnesson och Dagerlind låtsas som att de bryr sig om homosexuellas rättigheter (trots att de många gånger själva har uttalat sig hatiskt mot och spridit fördomar om homosexuella), fast de i själva verket använder HBTQ-personers rättigheter som ett slagträ för att attackera invandrare.

Notera gärna att jag skriver "invandrare" i stället för "muslimer" i stycket ovanför. Dagerlind och Sjunnesson är nämligen inte riddare i ditt korståg mot religion, deras hat riktas inte primärt mot Islam som religion. Hatet bottnar i att de anser att personer från bland annat Mellanöstern inte kan vara svenskar.

Låt mig ge ett exempel: när Avpixlat hänger ut och kallar en människa för muslim, så vet de inte ens om personen faktiskt är troende. Stämpeln "muslim" sätter de enbart baserat på hur personen i fråga ser ut. En förhållandevis stor andel av de som invandrat till Sverige från muslimska länder är nämligen sekulära, och tror lika lite på Allah som du tror på gud.

Är det verkligen den typen av personer du vill ta i försvar?

Mats Dagerlinds och Jan Sjunnessons kamp för homosexuellas rättigheter är ungefär lika genuin som när kristna missionärer startar skolor i Afrika med förevändningen att de vill hjälpa människorna där. De kristna missionärernas engagemang handlar om att frälsa människor, och Dagerlinds och Sjunnessons pridetåg handlar om att sprida hat och fördomar om en grupp människor de inte vill ska bo i Sverige.

Svårare än så är det inte.

Ett av vetenskapens viktigaste verktyg är kritiskt tänkande. Förmågan att kritiskt granska information och därigenom dra slutsatser om vad man ska tycka och tänka om saker.

Jag tycker faktiskt att du om någon borde använda dig av det verktyget när du väljer dina vänner.

/
/
/
/
/
/
/
/
Relaterat
Är Richard Dawkins fel ute?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemtjänst dröjde med larm – vårdtagare dog

Polisen i Kristianstad rapporterar om misshandel

1 timme sedan
"Skadad man, Kristianstad.", skriver polisen på sin hemsida.

Ljusmanifestation mot gängvåldet i Uppsala

2 timmar sedan
Hundratals personer samlades för en ljusmanifestation i Fullerö utanför Uppsala på söndagskvällen, med anledning av sprängdådet som dödade en kvinna tidigare i veckan. Det är väldigt läskigt, man tänker på om det kommer hända en själv härnäst, säger Tina.

Biden: Ukraina kan räkna med vårt stöd

2 timmar sedan
Dagen efter budgetuppgörelsen i USA lovar president Joe Biden att Ukraina kan räkna med fortsatt amerikanskt stöd. Jag försäkrar våra allierade, det amerikanska folket och Ukrainas folk att de kan räkna med vårt stöd. Vi kommer inte att avbryta stödet.

Läsk och godis ökar i krisen

2 timmar sedan
En svagare ekonomi har fått hushållen att köpa mindre frukt och grönt. Men försäljningen av läsk och godis har samtidigt ökat.

Polisen i Västerås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Brand i förråd.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.