Måndag 29 Nov
Stockholm

"Något riktigt sjukt håller på att hända i det här landet"

Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl
Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl. Foto: Nyheter24

skriver om de vidriga konsekvenserna av vansinnesdådet på Ikea i Västerås.

Kommentera (176)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Sorgen och upprördheten lägger en mörk slöja över Västmanland i dag, dagen efter vansinnesdådet som berövade två människor sina liv på Ikea i Västerås. En mor och en son skulle gå och handla men som aldrig kom hem. Det är oförsvarligt, det är vidrigt, förmodligen också oförlåtligt. Polisen har i nuläget inga misstankar om politiska, religiösa eller terrorkopplade motiv. Dådet beskrivs som en galen vansinnesattack helt enkelt.

Männen som gripits för knivattacken var boende på ett asylboende i Arboga, som ligger en några mil från Västerås.

Och det är här någonstans saker och ting tar skruv i en fruktansvärt otäck riktning. Under hela dagen har folk (läs: rasister) på sociala medier uttryckt att "Nu får det räcka!" och ur sina små mörka hålor kryper nättroll och människohatare och berättar för alla som vill lyssna att invandringen gått för långt.

Brottet glöms bort. De båda offren glöms bort. Deras familjer och de traumatiserade vittnena glöms bort. Det är som vanligt. De glöms alltid bort när högerextrema krafter ser sin chans att hata. De misstänktas ursprung och etnicitet bli viktigare än något annat. Rasisterna bryr sig inte om dig eller din säkerhet. De enda som finns för dem är hatet, och den hatiska agendan, som endast funkar så länge det är mörkhyade personer som gör vidrigheter. Ingen av dem skulle få för sig att skrika om att våldet eller rasismen gått för långt när tiggare misshandlas eller när rasifierade utsätts för hatbrott. För dem är rasismen helig.

Sedan kommer nästa slag i ansiktet. Polisen skärper bevakningen vid asylboendet i Arbåga. Låt mig upprepa: Polisen. Skärper. Bevakningen. Vid. Asylboendet.

Något jävligt sjukt håller på att hända i det här landet. Bara att det finns personer som kan tänka sig åka dit och "straffa" oskyldiga människor, bara för att de inte är födda här. Personer som inte har någonting med händelserna att göra, som inte vet någonting. Dessa människor blir måltavlor. Det är inte "invandringskritiskt". Det är inte "realistiskt". Det är svenskfientligt och fascistiskt.

Det här är Sverige 2015, där man inte längre säger "hoppas bara ingen idiot kommer vilja åka ut dit", utan istället säger "någon idiot KOMMER vilja åka ut dit". Jag känner inte igen mig längre. Vad är det som håller på att hända? Hur mycket hat, våld, hot och människoförakt klarar vi av innan vi går sönder? Hur många krossade rutor, hotbrev, tweets och reklamkampanjer har vi kvar innan vi går in i ett mörker av människohat?

"Det finns mörka krafter som kan utnyttja situationen", sa polisen på presskonferensen om knivattacken. Jo tack. Och hela dagen har jag hört om vissa politiska krafter som kommer gynnas av den här händelsen. Det säger väl i så fall allt om de politiska krafterna och vilken människosyn de har. Jag är uppriktigt sagt arg och rädd. Något riktigt sjukt håller på att hända med Sverige.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (176)
Kopiera länk
Dela