"Partykungens unika säljknep: Rasism"

- 08/09/2015, 17:50 -
1 av 7

Osmakligt.
2 av 7

Osmakligt.

Partykungen.se

Nej nej nej.
3 av 7

Nej nej nej.

Partykungen.se

Usch!
4 av 7

Usch!

Partykungen.se

Nej tack!
5 av 7

Nej tack!

Partykungen.se

Ta bort!
6 av 7

Ta bort!

Partykungen.se

7 av 7

"Här har Partykungen lite mer att "fundera över".

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

På måndagen skrev Nyheter24 om hur Partykungen.se efter kritik tagit bort produkten "Afrikansk kvinna" som sålts i företagets webbshop.

Händelsen kommenterades då av företagets vd såhär: – Vi får fundera på hur vi ska gå vidare och helt enkelt beklaga, enligt Sveriges Radio.

Jag har här listat några av de övriga produkter hos Partykungen.se, som tydligen inte är tillräckligt kränkande för att raderas ut ur sortimentet, men som jag funderar lite över.

1. "African Queen kärleksdocka"

Så här ser en afrikansk drottning ut enligt Partykungen.se. Tyvärr nådde inte samma kritiska blick butikens sortiment av sexleksaker, den här produkten har fått noll kommentarer i diskussionsfältet.

Själv har jag ett och annat jag skulle kunna säga om den.


Bildkälla Partykungen.se

  2. "Mycket autentisk indiandräkt"

  Den koloniala och stereotypa bilden av den amerikanska ursprungsbefolkningen är både förlegad och rasistisk. Någon borde ha gjort lite grundläggande efterforskningar innan personen valde att omnämna dräkten som "mycket autentisk". Att utstyrseln dessutom är tydligt sexistiskt utmanande är bara droppen i fördomsbägaren.

  Jag ställer mig frågan: Är det skillnad på vilken historisk folkgrupp rasistiska fördomar riktas mot?


  Bildkälla Partykungen.se

  3. "Afrikansk kung"

  Är det för att modellen inte är svartmålad i ansiktet så rasismen är inte tillräckligt påtaglig i det här fallet? Någon slags idioti måste ligga bakom faktumet att den "manliga" versionen av dräkten sluppit undan granskning tidigare. Men nu har ni något att prata om "där hemma i radhuslängan"!


  Bildkälla Partykungen.se

   4. "Svenska Anna och Finnish Girl"

   Ja, "Svenska Anna" "Ställer alltid upp" men "Finsk Tjej" är också ett alternativ för "Föredrar du en finne framför en svensk kommer du gilla henne!". Det finns en uppenbar rasifiering i beskrivningen på alla nämnda produkter, men i övrigt verkar de ha samma användningsområde, att behaga män alltså.

   Jag får helt enkelt beklaga att Partykungens säljtaktik är den via rasism och sexism.


   Bildkälla Partykungen.se

   – Vi väljer att ta bort vissa saker. Om en produkt kan tänkas kränkas på något sätt så tar vi bort den, sa Joel Svensson, vd för Partykungen.se, till Nyheter24 i måndags.

   Kanske är dags att sluta fundera och börja agera?