Varför tillåter ni det här, Miljöpartiet?

- 14/09/2015, 11:30
Krönika.
1 av 4

Krönika.

Nyheter24 / TT

2 av 4

SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

"Chemtrails"
3 av 4

"Chemtrails"

TT Bild

Gustav Holmström
4 av 4

Gustav Holmström

Nyheter24

Nyheter24:s Gustav Holmström skriver om hur foliehattsteorier kan få fäste i riksdagen.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jan Lindholm är en miljöpartistisk riksdagsledamot, kanske mest känd för att han en gång hälsade Björn Söder med "Riikkabeaivvi sárdnideaddji" vilket är nordsamiska och faktiskt var ett rätt kul sätt att håna rikets andre vice talman som då nyligen hade slagit fast att samer och judar nog inte riktigt kan räknas som riktiga svenskar.

Det var roligt och riktigt. Tyvärr är rätt mycket annat som Lindholm pysslar med inte speciellt roligt eller riktigt. Under söndagen kunde till exempel Aftonbladet berätta om hur Lindholm skickat ut ett massmejl till alla andra riksdagsledamöter där han varnade för "akademisk korruption" inom GMO-industrin i USA där han källhänvisade till foliehattsidan Newsvoice.

En sida där han även publicerar egna debattartiklar. Det är ju inte så bra – framförallt inte med tanke på att hans egen gruppledare, Jonas Eriksson, bedömer Newsvoice som en "väldigt oseriös sida".

Men det verkar inte vara något superstort problem för Lindholm. Han avfärdar i Aftonbladet kritiken mot hemsidan som "irrelevant" utan hänvisar bara till att han tycker att artiklen var intressant.

Och det är ju inte direkt det enda som Lindholm tycker är "intressant". Förra året kunde Nyheter24 berätta att Lindholm tidigare sett till att riksdagens utredningstjänst (RUT) kollat lite närmare på en annan klassiskt folieheattsgrej – nämligen chemtrails. Eftersom att Lindholm själv hade läst lite om det och blev nyfiken. Däremot uppkom typ ingenting av den utredningen.

– Du kan väl titta på utredningarna själv och bilda dig en egen uppfattning men jag har i alla fall valt att inte jobba vidare med det, sa han till Nyheter24 då.

Finns det då något mer "spännande" som Lindholm kan tänkas vara intresserad av? Jodå, klart det finns. I mars bjöd han nämligen, tillsammans med kristdemokraten Roland Utbult, in till ett informationsmöte i Riksdagen med lobbyorganisationen "Strålskyddsstiftelsen". Ett gäng som vill upplysa om riskerna med mobiltelefoni och trådlösa nätverk, och som har utsetts till "Årets förvillare" av organisationen Vetenskap och folkbildning.

Till Aftonbladet säger Jonas Eriksson att "det finns säkert människor som funderar över hans trovärdighet, men det finns säkert de som ser hans goda insatser också. Alla göra misstag ibland".

Det är sant. Men visst börjar det bli lite för många misstag nu? Varför tillåter ni det här för, Miljöpartiet??