1 av 3
2 av 3
- Foto: TT
3 av 3
- Foto: TT

Jag vill inte betala tiotusentals kronor för att bli begraven

"Här kommer min önskan när jag dör, spräng mig och släng mina rester i en grop. Det är helt gratis".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Tom Jerry Boman är tv-reporter på Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tomjerryboman

Följ honom på Instagram: @tomjerryboman

Vi måste snacka om döden. Du, jag och döden. Eller kanske mest om mig och döden. Jag tänkte nämligen komma med ett förslag rörande döden och alla pengarna som tydligen är inblandade i min sista vila. Du betalar för mig och jag betalar för dig.

Alla svenskar som jobbar betalar skatt och sen betalar vi alla begravningsavgift. Pengarna som kommer in, i genomsnitt 0,22 procent av din lön, ska gå till de kostnader som finns kring begravningen. Det kan vara lokaler, omhändertagande av gravar och annat administrativt. De pengarna som du betalar in är inte kopplade till just dig, vi delar alla på summan.

Låt oss räkna lite på det här. Medellönen per månad i Sverige 2015 är 30 650. Du jobbar i runt 40 år och lever i runt 82 år, det blir alltså runt 47 000 kronor i begravningsavgift under en livstid. För att få begravas vid en sten, på en gräsmatta, vid en kyrka. Du får inte bestämma vad pengarna ska gå till och du får inte exakt den summa du betalt in, det kan bli mer, det kan bli mindre.

Här kommer min önskan när jag dör, spräng mig och släng mina rester i en grop. Kostar inte det minsta och ni som eventuellt vill minnas mig kan själva välja ut en plats dit ni kan åka och fundera. Det är helt gratis. Pengarna jag samlat på mig kan ni använda till taxin ut. Blir många rundor för 47 lax.

Människor är besatta av döden, från vi börjar tänka hyggligt rationella tankar börjar vi också planera vår död och begravning. Vilken färg det ska vara på kistan, vilken psalm som ska sjungas och vilka blommor som ska pryda kyrkan. Då har vi inte ens snackat om det sjuka att i förväg bestämma vad som ska stå på gravstenen. Måla ett rött kryss på en sten räcker för mig.

Som sagt, spräng mig och skyffla ner resterna i en grop. Tar knappt någon plats alls och jag lovar er, jag kommer inte bry mig. De pengarna som blir över efter att ni åkt fram och tillbaka till minnesplatsen tycker jag ni kan skänka till Cancerfonden, så färre personer dör i förtid.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde man kunna slippa betala begravningsavgiften?
Tack för din röst!