Polisens knarkråd på Facebook får det att snurra i huvudet

- 16/10/2015, 09:57
Gustav Holmström
1 av 2

Gustav Holmström

Nyheter24

2 av 2

Nyheter24:s Gustav Holmström har läst på polisens Facebook om hur man upptäcker att ens barn knarkar. Det verkar inte jättesvårt.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Alltså, det är inte enkelt att vara med i sociala medier – det vet alla. Vilket betyder att det ibland bara blir tokfel. Typ som för polisen i norra Lappland som försökte göra unga och föräldrar en tjänst genom att berätta lite om hur man upptäcker att ens barn pysslar med droger.

Så den 21 september slängde man upp en bild som tycks vara ett samarbete med kommunen och brottsförebyggande rådet om faktorer "som kan ge en tidig upptäckt av droganvändning hos unga".

Facebook

Där finns flera vassa tips – visste du till exempel att det är ett varningstecken om barn inte vill hänga med på till exempel släktträffar? För annars är det ju alla icke knarkande-kids favoritsysselsättning.

Vi blir även upplysta om att det kan vara ett sätt att tidigt upptäcka ett barns droganvändande om man märker att barnet i fråga säljer sexuella tjänster i utbyte mot droger. Klassiskt drogigt, och också ett enkelt sätt för föräldrar att märka om det börjar gå snett. OM ditt barn säljer sexuella tjänster i utbyte mot droger KAN det alltså vara ett tecken på att ditt barn använder droger.

Också det skumma beteendet att "surfa på sidor" är något som man ska hålla ögonen på som förälder.

Samt det allra viktigaste – är ditt barn alltid "helt oskyldig", ja då kan det vara ett sätt att märka att barnet knarkar. Tänk på det, föräldrar.

Och polisen kanske ska tänka lite på vad man pysslar med på Facebook, vad vet jag.