Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen ska göra sitt jobb – inte gnälla på att folk filmar dem

- 19/10/2015, 10:29 -
1 av 5

Caroline Hotti/TT

2 av 5

Caroline Hotti

3 av 5

TT NYHETSBYRÅN

4 av 5

TT NYHETSBYRÅN

5 av 5

Faksimil

"Jag har full förståelse för att polisen tycker att det är superjobbigt att bli övervakade när de gör sitt jobb, men att försöka stoppa det är bara orimligt".

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Buhu. Nu har det hänt igen. Snyft snyft. Folk har fotograferat en olycksplats. :'(

I det här fallet handlar det om en bilolycka och den här gången var det Södermalmspolisen som kallades till platsen, och nu tycker synd om sig själva för att folk fotograferade och filmade händelsen.

Jag kanske är naiv, men jag tycker verkligen inte att det är upp till polisen att ha åsikter om huruvida förbipasserande privatpersoner fotograferar eller ej. Deras jobb är att lösa brott, garantera allmänhetens säkerhet och att utreda vad som har hänt vid exempelvis trafikolyckor.

Det kan tyckas som ett litet problem att polisen går ut på Facebook och vädjar om att folk ska sluta fotografera händelser, men sett ur ett större perspektiv är det tvärt om viktigt att enskilda individer gör detta.

Att polisen då och då gör misstag och fel är ingen överdrift. Oavsett om man kollar internationellt eller bara på Sverige finns det mängder med tillfällen där polisen har agerat direkt felaktigt och farligt. Många av dessa har kunnat bli utredda just tack vare att privatpersoner har stannat upp för att fotografera och filma både händelsen och polisens agerande.

Jag har full förståelse för att polisen tycker att det är superjobbigt att bli övervakade när de gör sitt jobb – det är ju mycket smidigare att bara kunna göra vad fan man vill utan att någonsin ställas till svars.

Vad polisen måste förstå är dock att det är både viktigt och bra att människor stannar till för att filma och fotografera. Det bidrar till en ökad rättssäkerhet och kan i bästa fall leda till att olämpliga personer inte längre får vara kvar inom kåren.

Och visst, det finns alltid personer som går över gränsen eller fotograferar och filmar av "fel" anledningar, men det är faktiskt inte upp till polisen själva att bestämma vad som är vad.

Det är heller aldrig okej att försvåra eller förhindra polisens arbete. I de fall folk fysiskt står i vägen borde väl ett bortförande eller ett gripande vara på sin plats, i stället för att bara gråta ut på en facebooksida. Sådant är nämligen olagligt och polisens jobb är i första hand att förhindra olagligheter.

Så snälla polisen: gör ert jobb i stället för att försöka uppvigla i sociala medier