Nyheter24:s Teodor Stig-Matz skriver om Facebook.
1 av 2
Nyheter24:s Teodor Stig-Matz skriver om Facebook. - Foto: Tom Jerry Boman
Teodor, 17.
2 av 2
Teodor, 17. - Foto: Privat

Facebook försöker vara min kompis och det gör mig galen

Varför skulle jag vilja gratulera en kille jag hetsdrack jägershots med för sex år sedan, la till på Facebook, och sedan aldrig tänkte på igen?


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Teodor Stig-Matz är debattredaktör på Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @kycklingkiev.

Jag vaknar på morgonen och öppnar Facebook på min telefon. Jag möts av en notifikation om att Paul, en kille jag träffade en gång på en fest i gymnasiet fyller år.

Facebook tycker inte det räcker med den lilla rutan där det står att det är Pauls födelsedag. Jag måste tydligen påminnas.

Varför jag skulle vilja gratulera en kille jag hetsdrack jägershots med för sex år sedan, la till på Facebook, och sedan aldrig tänkte på igen – förtäljer inte historien.

Jag tar bort Paul från min vänlista.

Senare samma dag får det sociala nätverket för sig att jag vill dela den här bilden:

Det är tydligen fem år sedan den togs. Jag skulle hellre lägga mig i en jacuzzi med frätande syra. Jag skulle hellre tvinga mig själv att lyssna på bara Lasse Stefanz resten av livet.

Facebook försöker vara min vän, och det håller på att göra mig galen. Hen (jag antar att det är rätt pronomen) lyckas vara både mostern som alltid ska påminna om pinsamma saker jag gjorde som liten – och klassåterträffen från helvetet.

Innan jag går och lägger mig kollar jag Facebook en sista gång. Plötsligt ser jag att en gammal vän skrivit till mig. Det är en person jag inte träffat på mycket länge, men som en gång i tiden stod mig mycket nära. I alla fall mycket närmre än Paul någonsin gjorde.

Jag vet inte varför han kontaktar mig just nu. Men ett leende sprider sig på mina läppar.

Samtidigt som jag svarar min gamla vän inser jag att det kanske finns viktigare saker än att sura för att en robot försöker vara min kompis.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Agnesfridsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.