Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vilka sanningar tillåts i ett Sverige styrt av Sverigedemokraterna?

- 11/04/2016, 16:26 -

tt/nyheter24

Nyheter24:s Karl Anders Lindahl om dagens avslöjande om att en riksdagsledamot från SD sprider konspirationsteorier om opinonsundersökningar.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag kunde Nyheter24 avslöja att en av SD:s riksdagsledamöter, Roger Richtoff, delat konspirationsteorier på sin Facebook-sida.

Teorin går ut på att opinionsundersökningsföretagen är i maskopi med de etablerade partierna. Att alla opinionsmätningar som inte visar uppgång för SD är manipulerade.

Teorin är så klart fullständigt bananas. Tanken på att Sifo, Novus, Ipsos etc skulle sitta och ha hemliga möten med toppolitiker och manipulera data UTAN att detta läcks ut till allmänheten, är så knäpp att man knappt vet vad man ska ta sig till.

Och ändå. Ändå finns det politiker som sprider den här typen av teorier. Vad skulle hända om dessa politiker fick makten över våra informationskanaler?

I höstas drev flera sverigedemokrater frågan om att journalister inom public service skulle åsiktsregistreras. Samtidigt lever och frodas paranoida föreställningar om "PK-media" inom SD-rörelsen.

I grund och botten handlar det om att all information som inte gynnar partiet måste vara falsk och påhittad, att alla som inte är med partiet måste vara i maskopi. Det är ett sektliknande beteende.

Om du som väljare ska ta partiet på allvar finns det faktiskt en fråga som du måste ställa dig. Vilken typ av information kommer att vara tillåten i SD:s Sverige? Kommer kritik vara tillåten över huvud taget? Vilka sanningar kommer att tillåtas i Sverigedemokraternas Sverige?