- Foto: tt/nyheter24

Vilka sanningar tillåts i ett Sverige styrt av Sverigedemokraterna?

Nyheter24:s Karl Anders Lindahl om dagens avslöjande om att en riksdagsledamot från SD sprider konspirationsteorier om opinonsundersökningar.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag kunde Nyheter24 avslöja att en av SD:s riksdagsledamöter, Roger Richtoff, delat konspirationsteorier på sin Facebook-sida.

Teorin går ut på att opinionsundersökningsföretagen är i maskopi med de etablerade partierna. Att alla opinionsmätningar som inte visar uppgång för SD är manipulerade.

Teorin är så klart fullständigt bananas. Tanken på att Sifo, Novus, Ipsos etc skulle sitta och ha hemliga möten med toppolitiker och manipulera data UTAN att detta läcks ut till allmänheten, är så knäpp att man knappt vet vad man ska ta sig till.

Och ändå. Ändå finns det politiker som sprider den här typen av teorier. Vad skulle hända om dessa politiker fick makten över våra informationskanaler?

I höstas drev flera sverigedemokrater frågan om att journalister inom public service skulle åsiktsregistreras. Samtidigt lever och frodas paranoida föreställningar om "PK-media" inom SD-rörelsen.

I grund och botten handlar det om att all information som inte gynnar partiet måste vara falsk och påhittad, att alla som inte är med partiet måste vara i maskopi. Det är ett sektliknande beteende.

Om du som väljare ska ta partiet på allvar finns det faktiskt en fråga som du måste ställa dig. Vilken typ av information kommer att vara tillåten i SD:s Sverige? Kommer kritik vara tillåten över huvud taget? Vilka sanningar kommer att tillåtas i Sverigedemokraternas Sverige?

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.