Nyheter24:s Adam Pinthorp skriver om Frankrikes anfallsstjärna Antoine Griezmann.
1 av 5
Nyheter24:s Adam Pinthorp skriver om Frankrikes anfallsstjärna Antoine Griezmann.
I kväll drar fotbolls-EM igång. Frälser Antoine Griezmann Frankrike mot Rumänien?
2 av 5
I kväll drar fotbolls-EM igång. Frälser Antoine Griezmann Frankrike mot Rumänien?
Griezmann gjorde 32 mål för Atlético den gångna säsongen.
3 av 5
Griezmann gjorde 32 mål för Atlético den gångna säsongen.
Antoine Griezmann, Atlético Madrid.
4 av 5
Antoine Griezmann, Atlético Madrid.
Franska fans.
5 av 5
Franska fans.

Ratades som ung i hemlandet – nu ska Griezmann skjuta guldet till Frankrike

Under hela sin uppväxt blev han ratad av alla franska storklubbar. I dag kliver han ut på Stade de France som hemmanationens fixstjärna och har en personlig revansch att utkräva.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Du är för vek, för lätt. Vi vill ha tyngre och starkare spelare".

Antoine Griezmann lär ha tröttnat på sådana kommentarer för längesedan. Bollgeniet från Mâcon, en liten stad i östra Frankrike, har gett eko i fotbollsvärlden de senaste åren. 32 mål i Atlético Madrid den gångna säsongen är hans bästa facit hittills i karriären.

Men vägen till framgång har varit långt ifrån spikrak, obestridd eller ens självklar. Att han alltid haft bolltalang har ingen ifrågasatt. Med fram till tio år sedan har den franska modellen för fotbollsspelare var fysisk, tuff och storväxt. Knappast liten, tunn och teknisk.

Griezmann började spela fotboll i den lokala föreningen i Mâcon, men reste runt och provtränade med mängder av proffsklubbar i landet men fick samma svar varje gång. Han var för vek, vägde för lätt och behövde tuffa till sig.

Först år 2005 skulle karriären få en vändning. När fransmannen under ett provspel med Montpellier i en träningsmatch mot Paris Saint-Germain imponerade han nämligen på flera scouter. Men inte från franska klubbar. I stället var det utsända från spanska Real Sociedad som fick upp ögonen för den tekniske yttern.

Det ledde till en veckas provspel, som snabbt förlängdes till det dubbla innan klubben halade fram ett ungdomskontrakt. En chans till revansch, en chans att bevisa sig och en chans som var omöjlig att tacka nej till. Trots det var Griezmanns föräldrar tveksamma till en början, men efter att ha blivit lovade boende i San Sebastián kritades kontraktet på.

Real Sociedad blev räddningen. I den baskiska storklubben hittade Griezmann harmoni i livet och fann glädjen till fotbollen. Hans egenskaper som spelare blev estimerade efter talang och han fick förtroende för att växa både på och utanför planen.

Efter fyra år som ungdomsspelare tog Griezmann klivet upp i A-truppen, var en beskärd del i att Real Sociedad avancerade från andradivisionen upp till La Liga, och har därefter stegrat för varje säsong.

Han gjorde 40 mål i La Liga för Sociedad på fyra år. Den målnoteringen har han dubblat och väl det på blott två säsonger i Atlético Madrid – där hans status skjutit i höjden.

I dag är Antoine Griezmann en av fotbollsvärldens mest eftertraktade spelare. Och han har framför allt slagit sig in i det franska landslaget som en av de starkaste och mest profilerade spelarna.

Under hela sin uppväxt blev han ratad av storklubb efter storklubb i sitt hemland. I kväll är det han som ska bära fram "Les Blues" till första segern i EM på vägen mot guldet.

Jag tror ingen klagar på hans fysik eller längd längre.

Fotnot: I kväll startar fotbolls-EM då Frankrike möter Rumänien.

Källor: L'Equipe, El País och Soccerway.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vinner Frankrike VM?
Tack för din röst!