Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ministern pratar om romer som om de vore råttor

- 19/08/2016, 10:07
Till vänster (eller extremt långt till höger): Ardalan Shekarabi. Till höger: kreativt förslag på kampanj Socialdemokraterna kan köra.
1 av 3

Till vänster (eller extremt långt till höger): Ardalan Shekarabi. Till höger: kreativt förslag på kampanj Socialdemokraterna kan köra.

TT-montage

2 av 3

MAJA SUSLIN

3 av 3

TT-montage

KRÖNIKA. Nyheter24:s Totte Löfström skriver om att regeringen nu öppnar upp för att förbjuda tiggeri.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I går såg jag en råtta på väg hem från jobbet. Den skuttade runt på en kyrkogård som om den inte hade ett enda bekymmer i världen.

På tåget googlade jag sedan upp en artikel om råttor i Stockholm, och fick lära mig att det tydligen finns massor och att Stockholm stad ser det som ett stort problem.

Sen kom en pushnotis från DN. Det var den socialdemokratiske ministern Ardalan Shekarabi som i en intervju ondgjorde sig över vilket stort problem tiggeri är. Likheterna med artikeln om råttor var obehaglig. Samma kyla, samma formuleringar.

Ministern förklarar att han inte vill stänga några dörrar alls. Problemet är så stort att alla lösningar måste kunna diskuteras. Inklusive att helt kriminalisera tiggeri.

Han var väldigt tydlig med att grundproblemet är fattigdom och att ett förbud inte löser det. Men det rimmar ju så illa med den svenska modellen att behöva se fattiga människor på våra gator.

Shekarabi bedyrar att han redan har gjort allt han kan. Han har ju pratat med Rumänien och sagt åt dem att skärpa sig, "men vi ser att problemet på våra gator är kvar".

Varför tiggeri skulle vara ett problem förklarar han inte. Det är liksom givet att det är ett problem, trots att den mesta forskningen på saken visar att det enda problemet är att det är jobbigt att se fattiga människor och att folk får dåligt samvete om de inte ger "problemen" pengar.

Än en gång visar S att de bara är en ynka bokstav från att kalla sig SD.

Borde S samarbeta med SD?