Stockholm

Tänk om resten av landet ljugit lika mycket som Sverigevännerna

Alexander Karim målar upp ett scenario av ett SD i kris.
1 av 3
Alexander Karim målar upp ett scenario av ett SD i kris. Foto: Privat/TT
Alexander Karim.
2 av 3
Alexander Karim. Foto: Privat
Jimmie Åkesson.
3 av 3
Jimmie Åkesson. Foto: TT

Skådespelaren Alexander Karim skriver om de främlingsfientligas lögner.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Alexander Karim är skådespelare och krönikör på Nyheter24.

Du kan följa honom på Twitter här: @AlexanderKarim.

Sverigedemokraterna dalar kraftigt i opinionsundersökningarna. Siffrorna för det främlingsfientliga partiet har nått rekordlåga nivåer. Det är det lägsta resultatet sedan Jimmy Åkesson tillträdde som partiledare. Enligt initierade källor råder stora inre konflikter i partiet vars framtid är högst osäker. Källan som arbetar nära partiets inre krets vittnar om en superkris som eventuellt kan leda till att SD imploderar!

Hur mycket jag än vill att ovan text ska vara sann så är den inte det. Det är bara en text, skriven av en person med en dator. Inskickad till en redaktion och sedan publicerad för er att läsa. Det är allt det är. Det är inte sanning. Det är totalt fabricerat. Men det är så det funkar.

Jag skrev texten, inte som en önskelista till tomten (trots att jag nog skickar med den som bilaga i jul) – utan för att göra en enkel poäng. Nämligen detta; bara för att det är publicerat, betyder det inte att det är sant.

”Muslimernas plan: Sverige ska få Sharialag!”.

”Imamens ord: I mitt land är det tradition att våldta flickor”.

”Äldreboende blir asylboenden!”.

Nej, det stämmer bara inte. De flesta av oss tror inte att Loch Ness finns och alla de otaliga artiklar som försöker övertyga oss om odjurets existens avfärdar vi som hittepå. Men när en blaska säger sig ha Exponerat mainstreammedia med sin egen djuplodande journalistik och bekräftar vår snäva världsbild är vi snabba på att hoppa på tåget och åka med.

Vi delar varenda notis som bevisar att våra fördomar minsann stämmer och är inte sena med att kasta ur oss tvivelaktig statistik från den påstådda Samtiden för att stärka våra lövtunna argument. Så vitt vi vet citerar vi en testosteronstinn fjortis som sitter och knappar ihop en text på ett klibbigt tangentbord i sitt pojkrum. Men vi behandlar texten som vore den helig skrift.

”Jag har minsann läst att…!”. Lägg av! Det enda de orden betyder är att du kan läsa och att någon därute kan skriva. Det säger inget om sanningshalten i citatet du tänker vräka ur dig.

Det finns oändligt mycket bra med internet. Miljarder åsikter som trängs om att få en nypa luft. Men dessa Nya Tider, dessa Fria Tider – har fallit offer för den pandemiska hjärnbristen som sveper över oss. Fakta betyder numera: ”något som kanske inte är sant men som blir det när det upprepas tillräckligt många gånger”. Källkritik blev överflödigt sekunden vi fick vår anonymitet i cyberrymden.

Resultatet är en massa text. Men desto mindre innehåll. Rader med bokstäver som satts i en viss ordning för att bilda ord som skapar spaltmetrar av lögner.

Lögner som aldrig skulle ha skrivits. Aldrig fått spridning.

Aldrig någonsin Avpixlats.

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.