Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det är inte alls konstigt att en tjej blir våldtagen i en livesändning

- 24/01/2017, 09:43 -
1 av 2

Nyheter24 / faksimil Facebook

2 av 2

Faksimil Facebook

Emma Lindström skriver att det inte är konstigt att övergrepp sker i livesändningar på Facebook eftersom alla förutsättningar finns.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag tror vi kan vara överens om en sak just nu. Idag går den tekniska utvecklingen framåt i rasande takt samtidigt som kvinnors rättigheter inskränks i nästan samma hastighet.

Tre unga män har gripits misstänkta för att ha våldtagit en ung kvinna – samtidigt som tusentals personer kunde se på eftersom killarna sände övergreppet live på Facebook.

Hur hemskt det inträffade än är så är det faktiskt inget konstigt med det.

Förra året fick polisen in 10 500 anmälningar om sexuellt ofredande, en ökning sen tidigare år, enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet. Antagligen genomfördes ännu fler livesändningar än så på Facebook 2016.

Övergreppet, hur avskyvärt och vidrigt det än var, är bara ett i mängden av det trakasserier som män dagligen utsätter tjejer i vår värld för. Att det sker i en livesändning är bara en naturlig utveckling i takt med tekniken.

Det är inte en slump att det här inträffade samma vecka som USA svor in en välkänd sexist till president. Det är ett tecken i tiden. När världens mäktigaste inte längre bryr sig om att kvinnor förtjänar respekt och makt att bestämma över sina egna kroppar kommer inte heller ett gäng snubbar med wifi att göra det.

Vet du mer om den misstänkta våldtäkten i Uppsala? Här då av dig till polisen, som vädjar om hjälp, på telefonnummer 114 14.

Emma Lindström är reporter på Nyheter24. Följ henne på Twitter här: @emmajlindstrom.

Läs fler krönikor av Emma Lindström:

Nej killar, jag vill inte att ni säger "hej" till mig

Nej, inte alla clowner

Tack Hillary, för att du aldrig slutat misslyckas

Till alla tjejer: Så blir du perfekt för honom

Män som klagar på kvinnor i trafiken borde förlora körkortet direkt