Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Du kanske är bekväm med n-ordet John Lundvik – men inte jag

- 12/03/2019, 11:55 -

Du, John Lundvik, kanske är bekväm med att identifiera dig med ett ord som dryper av blod, dy och rasbiologiskt gift. Men inte jag." skriver Nyheter24:s Aretha Bergdahl.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är måndagskväll och jag ligger i sängen. Jag ska strax sova men skrollar i mitt flöde på Twitter, som jag gör varje kväll. 

Jag klickar på tweeten, läser igenom kommentarerna, och sätter sedan igång spelaren.

 – Det har blivit så överdrivet att man inte får säga svart, man får inte säga färgad. Man vågar inte ens säga vad man är. 

Jag kan inte placera rösten men känner igen bilden av den populära podden. Det är knappt att jag orkar lyssna färdigt på uttalandet, men jag spetsar öronen och väntar på var utläggningen leder. Trots att jag redan kan förutspå exakt var det kommer att landa. 

– Rasen är ju… det heter ju ”negro”, det är ju det det heter, ”negress”, ”negro” – det står i ordboken. Det är rasen, samma som indier eller svensk.

Efter en snabb titt i kommentarsfältet inser jag att rösten tillhör årets mellovinnare, som själv är rasifierad.

Det är när John Lundvik gästar ett avsnitt av Alexander Pärleros Framgångspodden.

Rösten tystnar men budskapet är exakt det jag visste att det skulle vara. Irritationen och mattheten varvar i min kropp. 

Budskapet. Lika trött, utnött, utjatat som det alltid är. 

Det är ingen som kan stoppa dig, John Lundvik, från att känna att du är rädd för att säga att du själv är svart. 

Jag har i mina vildaste fantasi svårt att måla upp denna fiktiva SD-plats du talar om där du skulle mötas av ilska för att du berättar vad din egen hudfärg är. 

Men om du känner så, så har du rätt att göra det. 

Där jag däremot kan stoppa dig är när du på något outgrundligt sätt vill påstå att "negro", översatt till svenska "neger", på något som helst sätt är en neutral benämning för svarta på människor. 


Och vilken dubbelvinst för alla nationalister som jublar och applåderar. 

Jag kan bokstavligt talat se hur saliven rinner runt munnen på de som gömmer sig bakom falska konton i murkna flashbacktrådar. 

"N****n sa ju det själv, eller hur? Att man får säga det. Vart är Sverige på väg, när man inte ens får uttala sig rasistiskt utan att möta konsekvenser?" 

Kan vi sluta låtsas nu? Skulle inte det vara så skönt för allas skull? Att man 2019 inte förstår varför det är fruktansvärt och vidrigt att använda uttrycket "neger". 

Sluta låtsas att vi inte förstår det blod, den dy, den rasism och det rasbiologiska gift som ordet dryper av. 

Ingen bryr sig om att ordet "en gång användes i andra syften". För det finns ingen som besitter basal intelligens som på något plan kan påstå att ordet har samma betydelse idag.  

Och om man, mot all förmodan inte visste det ännu, så vet man det nu. 


Vad gäller Alexander Pärleros och det faktum att han ansåg att det kändes rimligt att släppa ett poddavsnitt där han själv använder n-ordet två gånger, och har en gäst som jämför ordet "svensk" med "negro och "negress", vet jag knappt vad jag ska säga om. 

Att man valt att ha kvar dess uttalanden efter klippning på en podd som enligt egen utsago har 2,5 miljoner lyssningar per månad är obegripligt. 


Sist men inte minst, för de som av någon oförklarlig anledning kan förstå alla andra ord i den svenska ordboken, men som bara inte klarar av att låta bli ett direkt rasistiskt ord. 

En snabb genomgång. 

Vit och svart, är exempel på hudfärger. 

Svensk och kongoles är exempel på etniciteter. 

"Neger" är varken en beskrivning av landstillhörighet eller hudfärg, utan till hundra procent ett rasistiskt ord. 


Om du gillade denna krönika, så kanske du vill läsa någon av Arethas andra krönikor:

Så här tycker du om dig själv fast du inte är smal

5 tips på hur du stöttar en vän som är deprimerad

Jag slutade röka – då förändrades det här

Varför låtsas nationalisterna och kvinnohatare bry sig nu?

Lyssnar du på Framgångspodden?