Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mutar regeringen Norrland?

- 18/09/2019, 12:11 -
Nyheter24s Emmy Norgren frågar sig om regeringen mutar Norrland.

Nyheter24s Emmy Norgren frågar sig om regeringen mutar Norrland.

Foto: TT / Nyheter24

En av de nya uppmärksammade skattesänkningarna i höstbudgeten gäller de som bor i Norrland och glesbygdsbefolkningen. ​Snarare än att stärka landsbygden, kommer budgeten leda till ökad centraliseringskonflikt och ökad konflikt mellan stad–land.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Idag presenterade finansminister Magdalena Andersson, (S), läget i svensk ekonomi och listade regeringens prioriteringar. Omkring 830 000 personer i stödområde A och B kommer att få en skattesänkning på som mest 137 kr per månad. 

Motiveringen från regeringen lyder: ”till personer som är bosatta där avstånden är längre, befolkningstätheten lägre och tillgången till service sämre”.

Avstånden är längre... jo tack regeringen. Så är verkligen fallet. Kompenserar 140 kronor i månaden för områdena där avstånden är längre? I Sollefteå, som tillhör ett av stödområdena, så finns det inget BB. Gravida kvinnor hänvisas att åka 9-12 mil till Sundsvalls BB eller Örnsköldsviks BB. Att resa uppemot 30 mil för att föda är verkligheten för kvinnor i sex län där avstånden till förlossningsvård är stora. 

"Tillgången till service sämre" – en underdrift

Budgetförslaget som presenterades innehåller en rad skattesänkningar. Bland annat kommer boende i stora delar av Norrland samt nordvästra Svealand att få sänkt skatt med 1 650 kronor per år. Skattesänkningen börjar gälla från årsskiftet och kommer att leda till att staten går miste om 1,35 miljarder kronor per år.

Detta kan låta som mycket pengar i längden, men i själva verket undrar jag, vad kommer det att egentligen ge? Människorna i Sollefteå har ockuperat sitt BB i över två år. Jag vet att de hellre hade tagit emot ett BB istället för att få 140 spänn mer i plånkan varje månad. 

Å andra sidan kan vi se det från den ljusa sidan, 140 spänn i bensinpengar kanske i bästa fall tar en gravid kvinna till skogen så att hon kan föda sitt barn där. Fast med tanke på de senaste drönarattackerna på saudiska oljeanläggningar som har lett till att världsmarknadspriset på olja ökat och lett till prishöjningar på bensin och diesel, så kommer man nog inte ens så långt.

Emmy Norgren, krönikör på Nyheter24