Fredag 16 Apr
Stockholm

Hej SD, är ni inte homofober längre?

Sverigedemokraterna har under åren präglats av homofobiska uttalanden. Men med takt att partiet har växt så har något hänt.
Sverigedemokraterna har under åren präglats av homofobiska uttalanden. Men med takt att partiet har växt så har något hänt. Foto: Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sverigedemokraterna har under åren präglats av homofobiska uttalanden. Men med takt att partiet har växt så har något hänt. Utspelen mot hbtq–personer har minskat. Har partiet lyckats rentvå sitt namn genom att möblera om i partiprogrammet?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Sverigedemokraterna skrev tidigare i år i en debattartikel i SvD att de vill skärpa straffen för hatbrott mot homosexuella och kapa biståndet till homofientliga stater.

Ett ställningstagande som är chockerande med tanke på Sverigedemokraternas tidigare utspel om homosexuellas rättigheter. Utspel som inte varit varken folkliga eller särskilt rumsrena.

"ETT BARN HAR JU INTE TVÅ MAMMOR"

För bara ett år sedan sa Jimmie Åkesson i en intervju med QX: "Ett barn har ju inte två mammor" i samma intervju sa Åkesson att det finns forskning som säger att barn med två samkönade föräldrar får identitetsproblematik.

SVT:s Faktakollen Faktiskt dementerade senare påståendet och skrev att den samlade forskningen visar att Åkesson har helt fel.

Riksdagsledamoten Richard Jomshof har sagt att transpersoner som inte steriliseras eller kastreras är en "freakshow". Även riksdagsledamoten David Lång har internt föreslagit att Prideparaden borde betraktas som något brottsligt.

Och nu allra senast när prideflaggan stoppades i Sölvesborg. Vi får heller inte glömma när en SD–ledamot i Täby ville stoppa ett författarsamtal om hbtq på Täby bibliotek. 

"ETT FÖRSÖK ATT VÄNDA KAPPAN EFTER DEN FOLKLIGA VINDEN"

Ja, listan med bevis för Sverigedemokraternas fientliga inställning till hbtq–personer kan göras lång. Men något har förändrats. Det som nu har skett verkar vara ett försök att vända kappan efter den folkliga vinden. 

För ett år sedan var det svenskt att vara homofob, nu verkar det vara ganska osvenskt.

Detta visar sig i hemsidans partiprogram som det senaste året fått sig en ordentlig ommöblering. Ut på andra sidan kom lite mer städade och anständiga formuleringar. 

Sverigedemokraternas gamla partiprogram

I Sverigedemokraternas partiprogram gick det för ett år sedan att läsa: "Det minst komplicerade och därmed bästa för alla barn, är enligt vår bedömning att få växa upp med sina biologiska föräldrar som moders- och fadersgestalter." 

Partiet ansåg att det bästa för alla barn var att växa upp med sina biologiska föräldrar.

Vidare gick det att läsa: "Vi är också av den uppfattningen att de manliga och kvinnliga egenskaperna i många fall kompletterar varandra och av bland annat den orsaken anser vi att alla barn bör ha rätt till både en mor och en far i sitt liv."

"LIVET I EN KÄRNFAMILJ PASSAR DOCK INTE ALLA"

Dessa meningar finns idag inte kvar utan har tagits bort. Kvar är två meningar om kärnfamiljen:

"Sverigedemokraterna ser kärnfamiljen som den samlevnadsform med bäst förutsättningar att ge barn en stabil och trygg uppväxt." 

Följt av:

 "Livet i en kärnfamilj passar dock inte alla, vi strävar därför efter att erbjuda fullgod samhällsservice till alla typer av familjer som inkluderar barn."

MER PASSANDE ÄR DEN DOLDA SVERIGEVÄNLIGA HOMOFOBIN

Vad har då förändrats i partiprogrammet? Jo, nu är det istället kärnfamiljen som är den levnadsform som passar barn bäst, men partiet är åtminstone förstående att livet i en kärnfamilj inte passar alla.

Har ett parti som tidigare vilat på en grund präglad av homofobi lyckats bli hbtq–vänliga på bara ett år?

Nej. Det verkar däremot inte ligga i tiden att vara öppet homofob längre. Mer passande är den indirekta Sverigevänliga homofobin.

Om den Sverigevänliga smyghomofobin har slunkit in i partiprogrammet nu, vad kommer då att slinka in i framtiden?

/ Emmy Norgren krönikör Nyheter24

Är Sverigedemokraterna fortfarande homofober?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela