Fredag 12 Aug
Stockholm

Om du inte kan följa dessa tre regler ska du inte skaffa en hund

Går du i tankar om att skaffa en hund? Då bör du ta dig en ordentlig funderare först.
Går du i tankar om att skaffa en hund? Då bör du ta dig en ordentlig funderare först. Foto: Foto: Leif R Jansson / TT

Har du någonsin tänkt tanken att skaffa en puttenuttig liten valp? Tänker du att det vore supermysigt att ha en fyrbent vän som följer dig vart du än går? Då bör du fundera på om du har de rätta kunskaperna först.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Nyheter24 har tidigare skrivit om granskningen som avslöjade att hundar smugglats olagligt från Ungern och Slovakien till Sverige. Hundar som efter bara några år, eller veckor, har dött till följd av missbildningar och dolda sjukdomar. Köparna uppgav att de fått kontakt med säljarna via Blocket.

ETT GULLIGT LITET PÄLSKNYTTE

Jag tror att nästan alla någon gång har gått i tankarna att skaffa sig människans bästa vän. Ett litet gulligt pälsknytte som alltid finns där. Som tittar på dig med sina underbara mörka pepparkornsögon. Som alltid är glad när du kommer hem. Som tröstar dig när du är ledsen. En varelse som släcker din sällskapstörst.

Men är det inte väldigt själviska tankar? Jag tror att människor i en del avseenden är ganska själviska. Detta är ett av dessa tillfällen. För varför skaffar människor husdjur? Jo, för sällskapet. Vi köper sällskapshundar och innekatter för att de ska hålla oss sällskap. 

MÄNNISKANS BÄSTA VÄN SEDAN STENÅLDERN

Men jag köper det ändå. Sällskapsdjur är inget nytt. En 8 000 år gammal gravplats i Sibirien visar att människan redan på stenåldern hade hunden som sin bästa vän. Däremot så har de allra flesta raser ett ursprung som bara är 100-200 år gammalt. Med det sagt är människan ganska ny på bollen hur vi ska förhålla oss till hundar som har olika raser och hundar som avlas.

Jag ska ta dig i hand och berätta hur du ska gå tillväga om du ska skaffa en hund. 

DET ÄR DITT EGET ANSVAR ATT INTE KÖPA EN OLAGLIGT INSMUGGLAD HUND

Om du bestämmer dig för att skaffa en hund, är det din skyldighet att se till att hunden har haft en trygg uppväxt och är frisk. Det går inte att jämföra hundköp med att köpa en kamera på Blocket, du köper ju trots allt en levande varelse. Lite mer research vore minst sagt på sin plats.  

Det är ditt eget ansvar att inte köpa en olagligt insmugglad hund. Det är ditt ansvar att titta så att hunden inte har genetiska sjukdomar. Om du följer dessa tre regler nedan borde det inte vara något problem. 

1. Se till att du har att göra med en seriös uppfödare. Köp valpen av en uppfödare som är registrerad av Svenska Kennelklubben. Då är hunden registrerad med ett eget ”personnummer” som är unikt för just den individen.

2. Enligt Tullverket har en smuggelhund inga papper, ingen stamtavla, hälsodokument och inget pass. Köp aldrig en hund som inte har något av detta.

3. Bocka av alla regler på Jordbruksverkets sida om hur du undviker att köpa en smuggelhund. 

Om du gör din hemläxa och bildar dig en uppfattning om läget genom dessa tre råd, så bör ditt hundköp inte resultera att du plötsligt sitter där som ett frågetecken med en smuggelhund i knäet.

Kan du inte följa dessa tre väldigt simpla regler – då får du fortsätta leva med sällskapstörsten.

/Emmy Norgren krönikör på Nyheter24

Tänker du efter en, två och tre gånger extra om du ska köpa en hund?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.