Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jag vill inte se en video när en koala brinner upp och dör

- 26/11/2019, 15:36 -
Är det okej att publicera videor på skadade och döende djur utan censur eller förvarning?

Är det okej att publicera videor på skadade och döende djur utan censur eller förvarning?

Foto: Frank Augstein / TT

I samband med bränderna i Australien blev en video på en koala i ett eld-inferno viral. Koalan skriker av smärta och panik för att ryggen brinner. Är det okej att publicera videor på skadade och döende djur utan censur eller förvarning?

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under några veckor har det rapporteras om bränderna som härjar i Australien. Sedan i september har massiva bränder ödelagt stora skogsområden. Skogsbrandssäsongen sägs ha varit den värsta genom tiderna för kontinenten.

I samband med bränderna har hundratals koalor dött i lågorna. Samtidigt började ett dramatiskt klipp filmat av en reporter på 9News delas av medier där en koala räddas från bränderna av Toni Doherty

Klippet visar när koalan brinner, springer och skriker för sitt liv. Doherty springer fram och tar koalan i en handduk och räddar den ur eld–infernot.

Koalan visade sig vara runt 14 år gammal och fick namnet Lewis. Lewis började återhämta sig och återförenades senare med sin räddare på koaladjursjukhuset. 

Nu har koalan Lewis dött till följd av brännskadorna.

"VIKTIGT ATT VISA VILKEN ENORM FÖRÖDELSE SKOGSBRÄNDER HAR PÅ DJURLIVET"

Majoriteten av alla utländska och även svenska etablerade medier delade videon utan att varken censurera eller varna tittare innan.

Om man bestämmer sig för att dela en video likt denna så tror jag att det först är viktigt att ta reda på vad syftet är. Hur enkelt och givet det än må låta. 

I det här fallet är syftet att visa vilken förödelse bränderna som härjar i Australien skapar – inte minst för djurlivet. 

Det är självklart viktigt att visa vilken tragedi skogsbränder skapar för människorna och djuren. Det är snarare framställningen och sättet det visas på som är värd att ifrågasätta.

"Jag tycker inte att djur ska jämföras med människor"

I publicitetsreglerna som är etiska frivilliga regler för medier går det att läsa under "Respektera den personliga integriteten" att man ska visa offer för olyckor största möjliga hänsyn. Publicitetsreglerna gäller även bildpublicering.

Publicitetsreglerna är till för att respektera offrens integritet. Jag tycker inte att djur ska jämföras med människor. Koalan eller någon annan koala bryr sig uppenbart inte om sin integritet och djur är inte likvärdiga med människor. 

Men det vore kanske värt att ägna en tanke till om publicering av djur bör ha alternativa publicitetsregler. Möjligtvis förhållningsregler eller censurregler. Medier bör tänka en gång till på hur bilder och videor på skadade och döende djur framställs.

Att dela videor i svenska etablerade medier på djur som håller på att dö utan censur eller varning är idag tillåtet.

Behöver vi nya förhållningsregler eller censurregler för hur döende eller skadade djur framställs i svenska medier?

Ja. För jag vill inte se en video där en döende koala brinner upp när jag öppnar min nyhetsapp.

/ Emmy Norgren krönikör Nyheter24

Behövs det nya regler för hur döende eller skadade djur visas i svenska medier?