Australienska Koalastiftelsen beräknar att 1000 koalor har dött i branden. Totalt finns det nu ungefär 43 000 koalor kvar i Australien. Om bränderna fortsätter att skörda fler liv kan koalorna bli betraktade som rödlistade.
Australienska Koalastiftelsen beräknar att 1000 koalor har dött i branden. Totalt finns det nu ungefär 43 000 koalor kvar i Australien. Om bränderna fortsätter att skörda fler liv kan koalorna bli betraktade som rödlistade. - Foto: Frank Augstein / TT, TOMAS ONEBORG / SvD / TT, Shutterstock

Hundratals koalor döda i bränderna i Australien – kan rödlistas

Totalt beräknar den australienska Koalastiftelsen att 1000 koalor har dött i bränderna. Enligt stiftelsen så finns det nu bara 43 000 vilda koalor kvar. Om bränderna fortsätter sprida sig och fler dör kan pungdjuret bli rödlistad.


Nyheter24 har tidigare skrivit om skogsbränderna som skapar förödelse i New South Wales, Victoria Queensland i Australien. Bränderna har härjat sedan i september och totalt har sex personer mist sina liv i bränderna, enligt BBC.

Totalt har 1,2 miljoner hektar mark brunnit ner. Två tredjedelar av området hade tät koala-population, uppgav Koala Hospital Port Maquarie på i ett Facebookinlägg.

HUNDRATALS KOALOR HAR DÖTT I BRÄNDERNA

Nu beräknar miljövårdare att minst tusen koalor har dött i bränderna, främst i bränderna i New South Wales. Skogsbränderna har förstört 80 procent av koalornas naturliga habitat i Australien. 

Deborah Tabart är ordförande för australiska Koalastiftelsen (AKF). Tabart menar att eftersom skogsbränderna har förstört så stora delar av koalornas naturliga habitat så kommer de få svårt att återanpassa sig i skogarna.  

– Om vi kombinerar alla koalor som dött i skogsbränder så är det uppskattningsvis 1000 koalor som har blivit dödade de senaste två månaderna, säger Tabart till Daily Mail Australia.

43 000 VILDA KOALOR KVAR I AUSTRALIEN

Totalt finns det nu bara 43 000 vilda koalor kvar i Australien, menar australienska Koalastiftelsen. Koalor är sedan tidigare listade som "sårbara" och fortsätter minska i takt med bränderna. 

Tabart pekar också på problemet att eukalyptusträdet, som är koalornas huvudföda, tar månader på sig att växa tillbaka. 

INSAMLING STARTADES

Port Macquarie Koala Hospital är ett sjukhus som har startat en insamling vid namn Help Thirsty Koalas Devastated by Recent Fires för att kunna ge så bra vård som möjligt åt så många koalor som möjligt. 

KOALOR KAN KOMMA ATT RÖDLISTAS

Nu varnar viltvårdare att om bränderna sprider sig så kommer koalan i Australien att bli rödlistad, uppger CBS

Enligt International Union for Conservation of Nature's Red List of Threatened Species så har koalor just nu en överhängande fara att bli utrotade i framtiden.

LÄS MERAustralien i lågor: 130 aktiva bränder och hundratals evakuerade
LÄS MER: Livsfarliga skogsbränder härjar i Australien - se hemska videon här

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vi hoppas att koalisarna mår bra och repar sig trots tragedin.
Tack för din röst!
Senaste nytt

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.